ЗВЕЗДА ДЕСНИЦЕ ПРЕДВОДИ ИТАЛИЈУ: Парламентарни избори на Апенинском полуострву у знаку тријумфа коалиције коју предводи Ђорђа Мелони

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

27. 09. 2022. у 06:00

АПСОЛУТНИ победник на протеклим парламентарним изборима у Италији јесте коалиција партија десног центра коју предводи лидер највеће партије Италијанска браћа, Ђорђа Мелони, заједно са Форца Италијом Силвија Берлусконија и Лигом Матеа Салвинија.

ЗВЕЗДА ДЕСНИЦЕ ПРЕДВОДИ ИТАЛИЈУ: Парламентарни избори на Апенинском полуострву у знаку тријумфа коалиције коју предводи Ђорђа Мелони

Фото АП

Ова коалиција ће имати већину и у Сенату и посланичкој скупштини, а Мелонијева, звезда политичке деснице, налази се на прагу да постане прва жена премијер у историји Италије.

Она сама је освојила тријумфалних 26,2 одсто гласова, што је велики скок у односу на само четири одсто колико је имала на претходним изборима 2018. године. Десни центар који је водила инкасирао је око 44 одсто гласова, од чега око девет одсто одлази на гласове њеног главног савезника Лига Матеа Салвинија, док је Форца Италија бившег премијера Берлусконија освојила нешто изнад осам одсто гласова. Салвини је забележио велики пад, јер је пре четири године имао иза себе више од 17 одсто гласачког тела.

Демократска партија левог центра (ПД) освојила је око 19 одсто гласова, док је левичарски, несврстани Покрет пет звездица, постигао око 15 одсто, што је резултат изнад очекивања.

Центристичка група "Акција" освојила је тек нешто више од седам одсто гласова.

Ови резултати нису коначни, пребројавање је јуче још било у току, обрађено је око 90 одсто бирачких места, али нема никакве дилеме око тога ко је победник на овим изборима.

Излазност је била 63,91 проценат (на последњим изборима 2018. стигло се до 73), а да ли је разочараност гласача у политичке партије, лоше време или нешто треће на то утицало, остаје да се види.

Из редова странке Италијанска браћа стижу изјаве да је ово "чиста победа Мелонијеве", док разочарани и поражени кажу да ће Италија имати "владу више удесно и од Мусолинијевог времена" и питају се зашто се ово догодило. Одговор би могао бити у неиспуњеним обећањима више претходних влада и што се због тога велика већина грађана одлучила да поверује у програм Ђорђе Мелони, примерен човеку који није заштићен у ово време економске и социјалне кризе. Подаци говоре јасно да је Италија земља која је у последњих десет година најмање економски расла у Европи.

У предизборној кампањи нагласила је који су њени приоритети ако буде изабрана - заштита фамилија, лимитирање опорезивања како за грађане тако и за рад по моделу "запосли више, плати мање пореза". Политички противници су говорили да она "није способна да влада", доделивши јој више "епитета", од постфашисте до Орбанов заговорник.

Мелонијева је од почетка наглашавала да је напустила заговарање идеја екстремне деснице, подвлачила свој атлантизам, европеизам, увек се опредељивала за евро као заједничку валуту, гласала за санкције Русији, осудила руску агресију, гласала (иако у опозицији) за још оружја Украјини...

Како Устав Италије предвиђа, у року до 70 дана морају се формирати Скупштина и Сенат, изабрати председници и разрешити дужности досадашњи, потом започињу консултације и председик Републике Серђо Матарела именује мандатара за састав нове владе. Мелонијева је уверена да ће то бити она, али ништа није гарантовано.

У првим реаговањима на исход избора неки аналитичари упозоравају на напредовање деснице у Европи, поредећи Мелонијеву као ултраконзервативца са Орбаном. Управо су из Мађарске стигле прве честитке: "У овим тешким временима потребни су нам више него икада пријатељи који имају сличну визију око изазова који нас очекују."

Из Кине је стигла оцена о "прагматичности нове владе", "у функцији духа и узајамног поштовања" јер Кина и Италија су "стратешки пријатељи и развијају здрав и стабилан билатерални однос у интересу обеју страна".

Будућег премијера очекује у овом тешком времену више огромних изазова, заустављање урушавања економије, увећање цена енергије, помоћ грађанима који се сурвавају у сиромаштво, помоћ здравству, школству... Дугачак је списак ствари које вапе за интервенцијом нове владе. 

Фото АП

ПЛЕЈМЕЈКЕР

ДЕСНИЧАРСКИ савез би требало да пружи Италији пет година политичке стабилности, изјавио је лидер Лиге Матео Салвини, док је бивши премијер Италије Силвио Берлускони (86) изјавио: "Покушаћу да будем плејмејкер у следећој влади". Иначе, у парламенту ће му се придружити и његова девојка Марта Фашина (32), која је освојила гласове на Сицилији.

МЕСТА У ОБА ДОМА ПАРЛАМЕНТА

ИАКО се гласови још броје, према пројекцијама, десни центар би у Доњем дому италијанског парламента требало да има 238 посланика од укупно 400, и 112 од 200 места у Горњем дому. Са друге стране, леви центар би имао 78 места у Доњем и 40 у Горњем дому.

Десница је у потпуности искористила италијански изборни закон, који користи странкама које стварају савезе пре гласања, да добије још више места, док странке левог центра и центра нису успеле да се удруже.

Фото АП

БРИСЕЛ СЕ НАДА

ЕВРОПСКА комисија је саопштила да се нада конструктивном односу са новом владом председнице странке Италијанска браћа Ђорђом Мелони упркос ранијим несугласицама.

Фон дер Лајенова је рекла да је вољна да ради са демократски изабраном владом, али је упозорила Италију на последице ако се удаљи од демократских принципа. Портпарол ЕУ Ерик Мамер рекао је, међутим, пре тога да Европска комисија ради "са владама које произлазе из избора и да овај случај није другачији".

Фото АП

Париз поштује, десница честита

ФРАНЦУСКА поштује избор бирача у Италији, који је довео до формирања најдесничарскије владе у тој земљи од Другог светског рата, саопштио је кабинет председника Француске Емануела Макрона. Честитке Мелонијевој су јуче стизале од деснице из Европе - огласили су се Марин ле Пен, лидер шпанске Вокс партије Сантјаго Абаскал, из немачке честитке је послао АфД, Шведске демократе...

* * * * * * * *

КО ЈЕ ЂОРЂА МЕЛОНИ, ПОБЕДНИЦА ИТАЛИНСКИХ ИЗБОРА

УСПЕХ УЗ ТРОБРОЈНИ ПЛАМЕН

ПОЛИТИЧАРКА странке Италијанска браћа Ђорђа Мелони (45) која ће, највероватније, постати први италијански премијер крајње деснице од времена Бенита Мусолинија, почела је каријеру као тинејџерска активисткиња. Рођена је у Риму, одрасла у радничкој четврти Гарбатели са мајком, јер их је отац напустио.

Младост јој је, како пише Би-Би-Си, "усидрена на тврдој десници и међу скромним почецима", што је кључ за њен имиџ жене из народа. Са 15 година придружила се Омладинском фронту, подмлатку неофашистичког Италијанског социјалног покрета (МСИ), а касније је постала председница студентског огранка наследника покрета, Националне алијансе.

Фото АП

Мелонијева, 2008. године, са 31 годином, постаје најмлађи италијански министар икада, а Силвио Берлускони јој додељује портфељ омладине и спорта. Пошто је, 2012. године, формирала сопствену странку - Италијанска браћа, која задржава лого послератних партија крајње деснице, тробојни пламен, креће ка политичком врху.

Заговара традиционалне католичке породичне вредности. Ипак, обећава да ће сачувати италијански закон о побачају који допушта прекид трудноће, уз дискреционо право лекара да одбију да их спроводе. Мелонијева има ћерку (16), с партнером Андреом Ђамбруном, телевизијским новинарем.  И. С.

Фото Shutterstock

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)