ИЗАШЛО ВИШЕ ОД 50 МИЛИОНА ГРАЂАНА: Избори у Италији, према анкетама води коалиција десних са Ђорђом Мелони

Novosti online

25. 09. 2022. у 23:42

НА парламентарним изборима у Италији, према излазним анкетама, води коалиција десних странака предвођена Браћом Италије на чијем је челу Ђорђа Мелони, пошто је освојила између 41 и 45 одсто гласова.

ИЗАШЛО ВИШЕ ОД 50 МИЛИОНА ГРАЂАНА: Избори у Италији, према анкетама води коалиција десних са Ђорђом Мелони

Фото: ЕПА

 Блок предвођен Демократском партијом, најјачом странком левог центра, освојио је између 25,5 и 29,5 одсто гласова. Покрет пет звездица је, према излазним анкетама, добио између 13,5 и 17,5 процената.

Више од 50 милиона грађана Италије гласало је за нови парламент. Биралишта су затворена у 23 часа. Према излазним анкетама које је објавила телевизија РАИ, води коалиција десних странака, пошто је освојила између 41 и 45 одсто гласова, што је довољно за формирање парламентарне већине, преноси Ројтерс.

Коалицију чине крајње десна опозициона странка Браћа Италије, чија је лидерка Ђорђа Мелони (између 22 и 26 одсто гласова), Форца Италија бившег премијера Силвија Берлусконија (6 до 8 одсто), Лега Матеа Салвинија (8,5 до 12,5 одсто) и странка "Ми, умерени"(од 0,5 до 2,5 процената). Блок предвођен Демократском партијом, најјачом странком снага левог центра на чијем челу је некадашњи премијер Енрико Лета, освојио је између 25,5 и 29,5 одсто гласова. Покрет пет звездица, који предводи бивши премијер Ђузепе Конте је, према излазним анкетама, добио између 13,5 и 17,5 процената. Странка центра "Акција" има између 6,5 и 8,5 одсто гласова.

Ђорђа Мелони би, ако њена опција победи, у Италији била и прва жена на месту премијера.

Ванредни избори уследили су након оставке премијера Марија Драгија у јулу, када се владајућа коалиција распала пошто је Покрет пет звезда бојкотовао гласање о поверењу Влади. Наредни италијански премијер ће водити 68. владу земље од 1946. године и суочиће се са мноштвом изазова, посебно са растућим трошковима енергије, као и са јавним дугом, који износи око 150 одсто бруто домаћег производа.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом