ПУТИНОВ ЧОВЕК, ОРБАНОВА ИСТОМИШЉЕНИЦА И ПРЕТЊЕ СМРЋУ: Никад прљавија кампања пред изборе у Италији

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

22. 09. 2022. у 19:18

ИЗБОРИ у Италији одржавају се 25. септембра.

ПУТИНОВ ЧОВЕК, ОРБАНОВА ИСТОМИШЉЕНИЦА И ПРЕТЊЕ СМРЋУ: Никад прљавија кампања пред изборе у Италији

Фото: АП

У предизборној кампањи стигло се до речи и вербалних удараца које ни најстарији не памте, јер се никада нису избори одвијали у сличним околностима - рата у Украјини, галопирајуће економске кризе и насртаја партија левице и центра на десницу јер је први пут на челу једна жена, лидер „Италијанске браће“ (ФдИ) Ђорђа Мелони. Њени политички противници оцењују да је она опасност по земљу и ако победи „одвући ће Италију из серије А у серију Ц Европске уније“.

У надметању је 75 партија за 600 места, у Посланичкој скупштини 400 и Сенату 200, из иностранства се бира укупно 12. Изборни праг за партије је три, а за коалиције 10 одсто. У два месеца кампање савезници су се растајали, напуштале партије до јуче верних и прелетало се у друге, мењале коалиције и венчавали чудни политички бракови, битка се захуктавала до апсурдних оцена и напада. Најгоре су прошли управо лидери из деснице, Матео Салвини - „Путинов човек“ а Мелонијева - „Орбанов истомишљеник“.

Ђорђа Мелони, удружена са Салвинијевом "Лигом" и "Форца Италијом" Силвија Берлусконија, по истраживању на провом је месту. Иза ње је левица на челу са Енриком Лета, Демократска партија (ПД), и он се и највише истакао у острашћености против Мелонијеве и деснице и стигао до „или ми или они“. Салвинија је оптужио да је Путинов човек, Мелони да је заговорник Орбанове политике. Мелони која се изјашњава константно да је атлантиста и европеиста, гласала за увођење санкција Русији, гласала за још оружја Украјини, али све то пада у воду пред политичким противницима који је чак дефинишу и као „постфашисту“.

Мелони се, међутим, запитала колико ће Европа "да умеша прсте" у италијанске гласачке кутије, када Лета, само који дан пре избора, иде на поклоњење Олафу Шолцу и партији СПД уз поруку - „Молим те реци да сам бољи од Мелонијеве“. Она пита и да ли је Лета отишао у Немачку да трампи националне интересе за оне своје партије.

Foto: Printskrin Youtube/ Rai

Ђорђа Мелони

Међусобни ударци између партија стижу са свих страна, лидер Покрета пет звездица, некададшњи премијер Ђузепе Конте, заклиње се да, без обзира на исход избора, „никада више неће сарађивати са Летом“. Нова коалиција тзв. Трећи пол, која себе дефинише као центар у политичкој оријентацији „Акција“ (коалиција Карло Календа и Матео Ренци), сматра да је одлазећи премијер Марио Драги поново једина алтернатива иако не учествује у предизборној кампањи. Да и ако победи десница Мелони неће моћи сама да влада, нити је припремљена за то.

- Мелони није опасност за демократију већ за Италију, одвела би земљу из серије А у серију Ц Европске Уније, за четири месеца „разлупала би Италију“ - закључује Календа.

Главна оптужба против Салвинија, који се константно залаже за регулисање илегалних улазака миграната у Италију, остаје на првом месту „пријатељство са Путином“. То је "коњ за трку" сваког противничког лидера, иако без аргуменат. Јер чак су га проверавале и тајне службе, испитивале да ли је примио новац из Москве. Иако ништа нису нашле, сенка је остала над Салвинијем.

Лидер Лиге подсећа како је Путин имао одличну репутацију управо за све оне који га сада нападају и иако је против рата од првог дана и даље подвлачи да треба размотрити да ли би требало наставити са санкцијама Русији које су требале да баце на колена Русију, а њихове ефекте плаћају италијанскии радници, пензионери, породице.

Фото: ЕПА

Матео Салвини

Истраживања показују да на гласање неће изаћи око 35 одсто грађана, а међу њима посебно млади јер „партије нису у стању да слушају које су потребе нове генерације“. Они сматрају да се све своди на обећања дока влада огромна економска криза, нема уговора о сталном запошљавњу и влада огромна дезоријентисаност.

Ђорђа Мелони која је примила до сада три пута претњу смрћу, на исписаним графитима са знаком Нових црвених бригада, иде напред. Најављује да је спремна да влада ако победи, а као прве потезе најављује: помоћ породицама и предузетницима у санирању рачуна због огромног повећања цене енергије, раздвајање цене гаса од оне енергије произведене из других извора. Посебну пажњу планира да посвети запошљавању, смањењу пореза и стимулисању оних који запошљавају нове раднике по моделу “прими на посао, плати мањи порез“.

УРГЕНТНО НАОРУЖАВАЊЕ УКРАЈИНЕ

ПАРЛАМЕНТ тренутно има "задатак да решава само ургентна и горућа питања". Тако се не одлучује о намени средстава за угрожене породице и, посебно, предузећа којима су рачуни за гас и струју увећани пет, или десет пута. Изгласан је, међутим, већ други пакет средстава за ново наоружање, које делимично иде Украјини. Око слања оружја Кијеву, сагласни су сви политички актери у Италији.

Остају два питања која чекају на одговор. Ако Десни центар добије највише гласова, а партија Ђорђе Мелони освоји прво место, да ли ће председник Републике Серђо Матарела аутоматски њој доделити задужење да формира нову Владу и колико ће времена бити потребно до њеног формирања. Ђорђа Мелони ако победи не види ниједан разлог да би председник Републике могао да има другачији избор.

- Ми смо спремни да владамо у Италији - поручује Ђорђа Мелони.

И то би била прва жена у историји Италије на челу Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РОДИЛА СИНА ОД 7,328 КИЛОГРАМА: Беба је превремена - нису смели да пусте јуначину да још расте (ФОТО)