КАТАНАЦ ЗАПАДА НА "СЕВЕРНИ ТОК 1": Кремљ убрзано ради на новом концепту спољне политике

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

06. 09. 2022. у 07:35

ЗАПАД, односно санкције које је увео Москви, криве су за потпуно затварање гасовода "Северни ток 1", од Русије до Немачке. Кремљ истиче да санкције ометају компанију "Сименс енерџи", задужену за набавку и сервисирање опреме, да помогне у поправци.

КАТАНАЦ ЗАПАДА НА СЕВЕРНИ ТОК 1: Кремљ убрзано ради на новом концепту спољне политике

Фото: ЕПА/Shutterstock/илустрација

Портпарол Кремља Дмитриј Песков јуче је оценио да санкције "изазивају хаос" по питању радова на одржавању гасовода, а притом је и одбацио тврдње да је Русија искључила доток гаса Европи из политичких разлога.

"Гаспром" је, прошле недеље, потпуно обуставио испоруку гаса кроз "Северни ток 1" пошто је, током редовног сервисирања гасовода, утврђено да је дошло до цурења уља на јединој радној јединици у близини Санкт Петербурга. Од "грудве" која се закотрљала испадањем из погона једне турбине због сервисирања, политичке процене са Запада су, од техничких потешкоћа, увезале тешко размрсив чвор.

- Проблеми с испоруком гаса настали су због тога што су санкције Русији увеле западне земље, међу којима су Немачка и Велика Британија. Не постоји други разлог који би довео до проблема са набавком - нагласио је Песков, истичући да би се, у случају укидања санкција, поправка лако обавила и гас би несметано могао поново да потече кроз овај цевовод.

Фото: Профимедиа

Песков је јуче на Источном економском форуму (ЕЕФ), истакао да "се увелико ради на новом концепту руске спољне политике, будући да се врло брзо мењају међународне околности и ствара нова светска реалност".

- Рад на овом документу је у току. Чињеница је да се околности на међународној политичкој сцени мењају врло брзо. Пред нама је нова светска реалност, што би требало узети у обзир током прављења концепта - рекао је Песков за ТАСС и додао да нема потребе да се жури за израдом тог документа, али да су многе земље исказале отворено непријатељство према Русији.

- Због таквих ставова према Русији потребно је умањити негативне последице њихових акција. Постоји много земаља које су отворено показале своју ратоборну позицију према Русији. Те земље преузимају различите акције које су у супротности са нашим интересима, а узрокују нам и штету. Дакле, морамо да направимо равнотежу, смањимо негативне утицаје - поручио је Песков, оцењујући да није фер рећи да се Русија окренула Истоку после западних санкција.

- Азијско-пацифички регион је увек био важан за Русију. Заправо, то је наш најважнији регион, тако да је некоректно рећи да смо се сада окренули Истоку и почели да мењамо приоритете. Наравно, када је Запад вештачки увео рестриктивне мере Русији, трговина и економија су почеле још више да се окрећу ка Истоку - казао је Песков.

Руски председник Владимир Путин похвалио је грађане Донбаса који се храбро и успешно боре за ослобођење своје домовине. То нису професионални војници, два корпуса су формирана из тамошњег становништва. Они ратују боље него професионалци, ратују јако храбро и успешно, оценио је јуче Путин и поновио да је желео да се на истоку Украјине нормализује ситуација мирним путем. Кад је, међутим, 2014. године, у Кијеву на власт дошао националистички режим, два пута је против становника Донбаса спроводио војне операције и то наставља да чини и даље. Путин је поновио да је Русија морала да помогне и спасава руско становништво на истоку Украјине.

АРЕСТОВИЧ ПРИЗНАО ДА ЈЕ СЛАГАО

Саветник председника Украјине Алексеј Арестович признао је да је свесно лагао о ситуацији на фронту и говорио о успесима украјинске армије иако је она била у тешком положају. - Било нам је јако тешко, али сам ја говорио да напредујемо. Свестан сам да ће се за ослобођење источних територија Украјине пролити много крви и да ће бити јако тешко - казао је сада Арестович.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПУТИН ИСПРАТИО СИ ЂИНПИНГА: Два занимљива детаља која упадају у очи (ВИДЕО)