АМБАСАДОРИ ГЛЕДАЈУ ЈЕ ЛИ ПЕЋ НА ТРОЈЦИ: У Француској због страха од могућег завртања славине с руским гасом уводе "специјалце" у фирме

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

31. 08. 2022. у 11:00

ФРАНЦУСКА премијерка Елизабет Борн позвала је предузећа да уведу ново занимање "амбасадора за умереност", да би се избегле рестрикције које би најпре могле да погоде фирме. Ови "амбасадори" би требало да планирају и контролишу уштеду енергије.

АМБАСАДОРИ ГЛЕДАЈУ ЈЕ ЛИ ПЕЋ НА ТРОЈЦИ: У Француској због страха од могућег завртања славине с руским гасом уводе специјалце у фирме

Једна од централа у Француској, Фото АП

- Енергетска криза повезана с последицама рата у Украјини приморава извршну власт на тачку еквилибристе - пише француски "Монд".

Борнова се обратила послодавцима, а преко њих и нацији, у перспективи могућег прекида снабдевања руским гасом, али и поводом опште еколошке транзиције.

- Ако би Русија потпуно прекинула извоз гаса у Европу последице би биле огромне - упозорила је француска шефица владе.

Због тога је позвала предузећа, а нарочито највеће потрошаче, да удвоструче напоре у смањивању потрошње енергије. Поручила је да су потребне "радикалне промене", али које не би требало да буду разлог да због њих трпи производња. Свака фирма је, засада, позвана да се организује на начин који јој највише одговара.

Циљ је да се "планом суздржљивости" у предузећима потрошња енергије смањи за 10 одсто у следеће две године, по угледу на оно што је већ планирано за државну администрацију и грађане. Први биланс је предвиђен већ почетком октобра. Ако не буде позитиван, постоји могућност да дође до рестрикција, а прве на удару су фирме.

Засада није утврђено по којим ће се тачно критеријумима штедети енергија. Постоји више препорука, међу којима су и смањење температуре у канцеларијама на 19 степени, гашење реклама од један сат ноћу до шест ујутро, смањење јачине осветљења у излозима или обавезно затварање спољних врата продавница које имају уређаје за климатизацију. Тренутно, нису предвиђене санкције.

Елизабет Борн такође планира ширу еколошку транзицију која ће обухватити три сектора - шуме, воде и декарбонизовану енергију која обухвата обновљиве изворе и нуклеарке.

Нацрт закона у том смислу биће представљен скупштини већ у септембру, а предвиђа значајно смањење емисије штетних гасова.

Због актуелне ситуације, у петак ће бити одржан и састанак националног савета за енергетску безбедност.

МОСКВА ДОДАТНО ЗАВРНУЛА СЛАВИНУ

РУСИЈА је јуче додатно смањила испоруку гаса Француској, званично због неслагања око примене уговора. Руски гас од почетка рата у Украјини све слабије стиже у Француску.

Недавно је испорука била смањена на свега 1,5 терават-сати месечно, што је свело удео руског гаса у овој земљи на само четири одсто. Француске власти истичу да су складишта пуна преко 90 одсто, и да ће наставити с даљим пуњењем, али то је, у принципу, довољно за два месеца потрошње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРВА ДАМА ФРАНЦУСКЕ У КРАТКОЈ СУКЊИ: Дуге сукње носе бабе - радо показује витке ноге у 70. години