ВРАЋАЈУ ОПЉАЧКАН НОВАЦ: Швајцарска шаље назад Узбекистану 100 милиона долара

Танјуг

16. 08. 2022. у 23:42

ШВАЈЦАРСКА је данас пристала да врати Узбекистану више од 100 милиона долара, које је запленила током дуготрајне истраге повезане са Гулнаром Каримовом, кћерком бившег председника Ислама Каримова.

ВРАЋАЈУ ОПЉАЧКАН НОВАЦ: Швајцарска шаље назад Узбекистану 100 милиона долара

Фото Shutterstock

Кривични поступак који се против Каримове води у Швајцарској, а укључује и оптужбе за прање новца кроз уговарање посла у сфери телекомуникацијама, до сада је резултирао запленом 131 милион долара, преноси Ројтерс.

Швајцарско министарство спољних послова саопштило је да би више средстава из имовине која би могла бити заплењена у будућности могло да буде предмет заплене.

Уговор, који су у Берну потписали швајцарски председник Ињацио Касис и узбекистански министар правде Русланбек Давлетов, биће основ за успостављање повереничког фонда из којег ће се користити средства за пројекте одрживог развоја у Узбекистану.

-Фонд ће омогућити да се враћена имовина користи за добробит грађана Узбекистана, изјавио је Касис.

Ислам Каримов је владао Узбекистаном 27 година до смрти 2016. године, а његова кћер Гулнара била је некада успешна пословна жена и представница своје земље у Уједињеним нацијама у Женеви.

Она је затворена у Узбекистану 2019. године због кршења кућног притвора, након што је 2015. године добила петогодишњу казну за проневеру и изнуду, иако је негирала било какво противзаконито деловање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (0)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ