РУСИЈА: Било какав "план Б" у преговорима о иранском нуклеарном програму имао би негативне последице

Novosti online

14. 08. 2022. у 22:10

БИЛО какав "план Б“ у преговорима о иранском нуклеарном програму прекршио би "одлуку консензуса" Савета безбедности УН о том питању и имао би "неизбежне негативне последице" по цео Блиски исток, упозорило је Министарство спољних послова Русије.

РУСИЈА: Било какав план Б у преговорима о иранском нуклеарном програму имао би негативне последице

Фото АП

- Свако одступање од првобитног споразума из 2015. или било какав "план Б" о којем неки људи воле да спекулишу било би у супротности са консензусним одлукама Савета безбедности и имао би негативне последице по цео Блиски исток - рекао је Иван Нечајев, заменик портпарола министарства РФ, позивајући се на Резолуцију СБ УН из 2015. која подржава споразум из те године о иранском нуклеарном програму.


Споразум који су 2015. потписали Иран, САД, Велика Британија, Француска и Немачка, као и Русија, Кина и ЕУ, подразумевао је да Техеран пристане на одређена ограничења за своју нуклеарну индустрију у замену за укидање економских санкција и других подстицаја.

Оживљавање постојећег споразума из 2015. године кроз текуће разговоре у Бечу је једини је разуман и ефикасан начин да се иде напред, рекао је Нечајев. Он је такође поздравио последњу рунду индиректних преговора између делегација САД-а и Ирана у Бечу, који су резултирали одређеним "напретком" по питањима која су раније била камен спотицања у преговорима.

Споразум је у "проблему" од 2018. године када је САД под тадашњим председником Доналдом Трампом, повукао земљу из споразума. Као одговор, Иран је почео постепено да смањује своје обавезе према споразуму, као што је ниво обогаћеног уранијума који производи.

Техеран је 1. августа објавио да има "техничку способност да направи атомску бомбу", додајући, међутим, да такав програм "није на дневном реду".

БОНУС ВИДЕО: Запад преко ноћи "заборавио" Маријупољ
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДОСТА СРБА ЖИВИ ТАМО: Према истраживањима, реч је о НАЈНЕЉУБАЗНИЈЕМ граду на свету