ЗАЛЕЂЕНО "РУСКО" ПОЛУОСТРВО: РТ Сен Жан Кап Фера, рај између Монака и Нице, "најрускија" оаза у Француском медитерану

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

14. 08. 2022. у 16:00

ЧЕЛА сакривеног од јаког сунца сламнатим шеширом навученим на веђе, изнад округлих наочара и кратке седе браде, заваљен у лежаљци у белој кошуљи и ланеним панталонама, упијао је Анри Матис медитеранске пределе које је касније претакао у своја платна с боровином и маслињацима, седећи у хладу плаже Палома на рајском полуострву Сен Жан Кап Фера између Нице и Монака.

ЗАЛЕЂЕНО РУСКО ПОЛУОСТРВО: РТ Сен Жан Кап Фера, рај између Монака и Нице, најрускија оаза у Француском медитерану

Фото Архива

Шетао је редовно до ње путељком уз стене од виле Лу Мандију у Старој луци, где је одседао. Ову плажу у мапу неизоставних места у којима треба уживати уписивали су и Жан Кокто, Винстон Черчил, Роџер Мур, Шон Конери, Елтон Џон, Том Круз...

Са Палома плаже пружа се бескрајни поглед на залив испод средњовековног сеоцета Ез и на градић чије име све говори - Болије, односно, у преводу, "лепо место на мору". Постоје на овом полустрву, са свега хиљаду и по душа, које се простире на само два и по квадратна километра, и вила Ротшилдових, музеј и ботаничка башта, светионик и католичка црква Светог Јована Крститеља, данас ту на отвореном излаже и француска скулпторка Лоранс Жанк, али је последњих деценија познато пре свега по изузетно луксузним вилама, међу чијим власницима има много руских милијардера опчињених миром, тишином и опојем са Матисових слика. Шездесет одсто од око две хиљаде стамбених јединица овде представљају викендице. И то какве!

Фото Архива

Међу онима за које се претпоставља да припадају Русима су и Тријанон, мала реплика Версаја међу јелама, Палимур, подигнута на стенама, или раскошна Шошана. Руси су купили и бивши зоолошки врт, чију су главну зграду трансформисали у луксузну вилу или, на пример, здање Санто Соспир, које је декорисао Жан Кокто. Или вилу Нелкот, у којој су "Ролингстоунси" својевремено снимили албум Exile on Main Street. Многе су регистровали на своје име, али и на породице, фирме или компликованим трансакцијама преко пореских рајева. Вреде и преко педесет милиона. Међу власницима помињу се Александар Пономаренко, Аркадиј Ротенберг, Виктор Рашњиков... Има их још пуно. Овај рт назван је у жаргону "полуострво руских богаташа" и важи за "најсловенскији рт у француском Медитерану."

Фото Архива

На овим лускузним здањима данас су спуштени застори. Француске власти "заледиле" су до сада седам вила на овом полуострву, за које је утврђено да припадају особама блиским руском председнику, у оквиру западних санкција уведених због рата у Украјини. Нико не зна када ће бити "одлеђене". У заливу сада нема њихових јахти, које су благовремено пребачене на сигурније дестинације.

Фото Архива

Од свега, значајно трпи локална привреда. Велики број предузетника одржавао је ове виле, снабдевао их храном, уређивао вртове, опслуживао бродове. Од руских власника живели су бутици, ресторани, барови... Данас је све то доведено у питање. Забринути због свега што се дешава, мештани нерадо говоре о ситуацији, чекајући лепша времена.

Данас овде нема аутомобила с руским таблицама. Зато су их замениле украјинске.

Полуострвом крстаре скупи џипови и лимузине с регистрацијама из Украјине оних који су успели да суморну стварност ратом захваћене земље, за тренутак или дуже, замене медитеранским сунцем. Међу њима је највише жена и деце. Чује се, међутим, ту и тамо, на улицама сеоцета или на плажама, попут Паломе, и руски, изговорен тихо, у породичним разговорима, далеко од знатижељних ушију. И раније су били веома дискретни, а камоли сада. Сви чекају боље дане, па да Сен Жан Кап Фера поново буде као што је био.

Фото Архива

ЛЕЖАЉКА 60 ЕВРА

ИЗНАЈМЉИВАЊЕ лежаљки на некима од плажа у Сен Жан Кап Фери достижу, у првом реду, и цену од 60 евра на дан. Бранцин за две особе прелази 100 евра, док је орада 90. За стек треба издвојити четрдесетак евра, а за шпагете с јастогом близу шездесет. За оне с плићим џепом, рижото са шпарглама кошта 26. Увече, на овдашње плаже долазе млади с наргилама из Нице, док током дана у делу остављеном за "обичан свет" живахни клинци, као и другде, бесомучно и раздрагано ударају надуване лопте и уз радосну цику ускачу у топле таласе.

Фото Архива

ВИЛА 200 МИЛИОНА

БОГАТИ Украјинци такође воле овај крајолик. Међу онима који поседују некретнине на рту Сен Жан Кап Фера је и Ринат Ахметов, власник фудбалског клуба Шахтјор из Доњецка, који је вилу "Кедар" пре три године купио за, кажу, двеста милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ГЛУМИЦА ПРОШЛА ПАКАО СА КЛИЧКОМ: Одвео је нашу ћерку у Украјину, није желео да је врати, ја сам лечила зависност од алкохола и дроге