БУГАРСКА УВАЛИЛА ЦЕЛУ ЕУ У ПРОБЛЕМ: Захарова најавила мере одмазде због новог потеза Софије!

Novosti online

04. 07. 2022. у 20:38

ЗВАНИЧНА представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је на могућност да Русија предузме узвратне мере против Европске уније због њене подршке одлуци бугарских власти да протерају 70 руских дипломата.

БУГАРСКА УВАЛИЛА ЦЕЛУ ЕУ У ПРОБЛЕМ: Захарова најавила мере одмазде због новог потеза Софије!

Фото: Профимедиа/Shutterstock/Илустрација

- Политизована одлука Софије о неоправданом смањењу нашег дипломатског особља у Бугарској, наравно, неће остати без реакције на билатералној основи. Европска служба за спољне послове мора да схвати да је непромишљена подршка антируским акцијама појединих држава-чланица чини целу Европску унију одговорном за њихове последице, укључујући и са тачке гледишта узвратних мера са наше стране - рекла је Захарова одговарајући на питање медија.

На сајту руског Министарства спољних послова се истиче да је у питању корак који „без икаквог оправдања и без икаквог покушаја да се да било какво оправдање масовног протеривања руских дипломата и чланова административног, техничког и економског особља који далеко превазилази оквире дипломатске праксе".

- Ако се таква „иновативна мера“ сматра прихватљивом у Европској унији, онда треба размислити о принципу реципроцитета, који је у основи дипломатских односа - наглашава представник руског МИП-а.

Протеривање руских дипломата из Бугарске

У уторак је Софија објавила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи. Након тога се огласила заменица председника Владе Бугарске, лидер социјалиста Корнелија Нинова која је позвала посланике парламента да наложе министру спољних послова земље да повуче ноту о протеривању руских дипломата.

Као одговор на одлуку бугарских власти, руски амбасадор поднела је бугарском МИП-у протестну ноту захтевајући поништење одлуке о протеривању дипломата. Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у 12.00 ч у петак. У Москви су обећали да ће одговорити на овај чин бугарских власти, као и да мере неће нужно бити симетричне.

Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји могућност раскида дипломатских односа због масовног протеривања руских дипломата. Према њеним речима, поступци Софије не могу проћи без последица. Како је истакла, пред руским властима покренуће питање о затварању руске амбасаде у Бугарској.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)

ГЛУМИЦА ПРОШЛА ПАКАО СА КЛИЧКОМ: Одвео је нашу ћерку у Украјину, није желео да је врати, ја сам лечила зависност од алкохола и дроге