ЗАОБИЋИ ЋЕ ОДЛУКУ ВРХОВНОГ СУДА? Амерички званичници негодују због ограничавања овлашћења Агенције за заштиту животне средине

Д. Д. С.

01. 07. 2022. у 19:27

ВРХОВНИ суд САД ограничио је пресудом овлашћења Агенције за заштиту животне средине у сузбијању емисија угљеника из електрана, што је, како је портпарол УН рекао, "неуспех у нашој борби против климатских промена".

ЗАОБИЋИ ЋЕ ОДЛУКУ ВРХОВНОГ СУДА? Амерички званичници негодују због ограничавања овлашћења Агенције за заштиту животне средине

Фото: Танјуг/АП

 Одлука доводи у сумњу да ли Сједињене Државе, други по величини емитери угљеника на свету, могу да остваре обећања дата у оквиру међународних климатских споразума. То је, такође, подстакло Кину, највећег емитера, да подстакне САД да учине више у вези са климом.

Већина од шест према три судија Врховног суда сугерисала је да савезне агенције не могу да утврђују широке прописе, осим ако их за то не овласти Конгрес. Међутим, Конгрес није успео да усвоји самостални климатски закон већ две деценије. 

Пресуда не забрањује у потпуности савезне прописе о енергетском сектору, а амерички председник Џозеф Бајден је обећао да ће то заобићи. 

- Одлука Врховног суда би била разумљивија да је Конгрес имао консензус и стручност да делује на климу. Али нема ни једно ни друго. Резултат је знатно смањена регулатива, што ће поткопати способност САД да се одговорно понашају код куће и ефикасно воде политику у иностранству у погледу климатских промена - коментарисао је председник Америчког савета за спољне послове Ричард Хас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

40 ГОДИНА ЧУВАЛИ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ У ШУПИ: Отац и син починили незапамћен злочин - полицајци били у шоку после открића (ВИДЕО)