ПУТИН ПОДИГАО УЛОГ У ЕКОНОМСКОМ РАТУ СА ЗАПАДОМ: Москва се припрема да истера стране компаније из пројекта Сахалин 2

Танјуг

01. 07. 2022. у 15:35

РУСКИ председник Владимир Путин подигао је улог у економском рату са Западом и њиговим савезницима потписивањем декрета о преузимању потпуне контроле над гасно-нафтним пројектом Сахалин-2 на далеком истоку Русије, што је потез који би могао да избаци из игре Шел и јапанске инвеститоре, пише Ројтерс.

ПУТИН ПОДИГАО УЛОГ У ЕКОНОМСКОМ РАТУ СА ЗАПАДОМ: Москва се припрема да истера стране компаније из пројекта Сахалин 2

Фото АП

Указом, потписаном у четвртак, оснива се нова фирма која ће преузети сва права и обавезе компаније Сахалин Енерџи Инвестмент , у којој Шел и две јапанске трговачке компаније Мицуи и Мицубиши држе нешто мање од 50 посто.

Документ на пет страница, који долази након санкција Запада уведених Москви због напада на Украјину, наговештава да ће Кремљ сада одлучити да ли страни партнери могу да остану.

Руски државни холдинг Гаспром већ држи 50 посто плус једну акцију у Сахалину-2, који учествује са око 4,0 посто у светској производњи течног природног гаса (ТПГ)

Овај потез прети да још више заоштри ситуацију на тржишту ТПГ-а које већ трпи оскудицу понуде, мада је Москва саопштила да не види разлог за заустављање испорука из Сахалина-2. Јапан сваке године увози 10 посто свог ТПГ-а из Русије, углавном према дугорочном уговору за Сахалин-2. Овак корак такође повећава ризике са којима се суочавају западне компаније које су још увек у Русији, оцењује британска агенција.

- Руским декретом се практично експропришу страни удели у компанији Сахалин Енерџи Инвестмент, што означава даљу ескалацију актуелних тензија, каже Луси Кален, главни аналитичар консултантске куће Вуд Мекензи.

Многе западне фирме су већ "спаковале кофере", док друге најављују да ће изаћи из Сахалина-2, али Путинов потез додатно компликује ионако комплексан процес за оне које би да изађу. Москва, наиме, већ неко време припрема закон који ће ускоро бити усвојен, како би се држави омогућило да заплени имовину западних фирми које одлуче да оду.

Британски Шел, који је већ отписао вредност своје руске имовине, пре неколико месеци је јасно ставио до знања да намерава да напусти Сахалин-2 и да је у преговорима са потенцијалним купцима. Из те компаније су данас рекли да процењују руску уредбу.

Ројтерсови извори су навели да Шел верује да постоји ризик да Русија национализује имовину у страном власништву, пошто је Путин више пута рекао да ће Москва узвратити САД-у и њиховим савезницима за замрзавање руске имовине и увођење других санкција.

Сахалин-2, у којем Шел има 27,5 посто минус једну акцију, један је од највећих светских ТПГ пројеката са производњом од 12 милиона тона. Испоруке углавном иду у Јапан, Јужну Кореју, Кину, Индију и друге азијске земље.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија не види основ за обуставу испорука ТПГ-а из Сахалина-2 и да ће о будућности других пројеката или инвестиција бити одлучивано од случаја до случаја.

- Овде се не може применити генерални приступ, рекао је он.

Јапан, који у великој мери зависи од увоза енергената, поручио је да неће одустати од својих интереса у Сахалину-2, у којем јапански Мицуи има 12,5 процената удела, а Мицубиши 10 одсто.

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је данас да одлука Русије неће одмах стопирати увоз ТПГ-а, док је министар индустрије Коичи Хагијуда изјавио да влада не сматра да поменути декрет значи преузимање.

- Указ не значи да ће јапански увоз ТПГ-а одмах бити онемогућен, али је неопходно предузети све могуће мере и припремити се за непредвиђене околности, рекао је Хагијуда новинарима.

Јапан има залихе ТПГ-а за две-три недеље које држе комунална предузећа и градски добављачи гаса, а Хагијуда је затражио алтернативно снабдевање од својих америчких и аустралијских енергетских колега, додао је он.

Према Путиновом указу, Гаспром задржава свој удео, а други учесници у пројекту Сахалин-2 морају да поднесу захтев руској влади за власнички удео у новој фирми у року од месец дана. Влада ће одлучити да ли ће одобрити било који захтев.

Гаспром, Сахалин енерџи и руско Министарство енергетике нису одговорили на упит Ројтерса за коментаром.


 

БОНУС ВИДЕО: ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ: Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)