РУСИ НА САХАЛИНУ ДИЖУ НОВИ ГРАД: План је да се град будућности подигне поред једне од највећих и стратешки важних лука

Новости онлајн

22. 01. 2022. у 20:50

РУСИЈА разматра могућност да се на Сахалину подигне грандиозан град новог типа поред морске луке Корсаков.

РУСИ НА САХАЛИНУ ДИЖУ НОВИ ГРАД: План је да се град будућности подигне поред једне од највећих и стратешки важних лука

Фото Танјуг

Овакви подухвати нису чести у свету. Потпуно нови град саграђен и у региону Гуандун у јужном делу Кине и представља копију аустријског градића Халштат. Треба поменути и Масдар Сити у Уједињеним Арапским Емиратима јер је први на свету који се снабдева енергијом од сунца и из других обновљивих извора енергије.

У Русији је пројекат овог типа реализован само у Сочију. Зато је и веома занимљива најава да ће се на Сахалину изградити нови град.

План је да се град будућности подигне поред једне од највећих и стратешки важних лука у Русији. Влада Сахалинске области рачуна на то да ће се успоставити транспортне и логистичке везе, дати додатни подстицај социјално-економском развоју целог руског Далеког истока, повећати конкурентност привреде и створити повољна инвестициона клима.

- Важно нам је да развијамо транспортно-логистички бизнис. Ако се томе додају и остали комфорни услови, онда са острва нико не би одлазио, него би долазили са свих страна Русије. Управо је због тога и никла идеја да се поред луке Корсаков сагради нови савремени град, еколошки чист, са модерним технологијама за снабдевање енергијом и беспилотним транспортоМ - рекао је губернатор Сахалинске области Валериј Лимаренко.

На изради модела новог града ангажована је Агенција за стратешки развој „Центар“ чији су експерти одушевљени новим могућностима.

- Русија нема великог искуства у изградњи градова новог типа, самим тим је задатак интересантнији и амбициознији. Потребно је разрадити модел апсолутно новог града и одредити правац његовог развоја, направити га да у исто време буде комфоран и удобан за живот, модеран и безбедан - каже генерални директор „Центра“ Сергеј Георгијевски.

Поред тога, експерти ће спровести и антрополошко истраживање и чак одредити типове будућих становника града, предвидети њихов број и начин живота.

БОНУС ВИДЕО:

ПИНК ПАНТЕРИ УХАПШЕНИ У АТИНИ: Пала и два Србина због пљачке продавнице скупоцене одеће

( Спутњик )

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: 17. тест од почетка године