НАТО НИЈЕ У СТАЊУ ДА СПРЕЧИ РУСИЈУ ДА ИСПУНИ ЦИЉЕВЕ Кинеско издање Глобал тајмса: "Алијанса предвођена Америком истрошила своје могућности"

Новости онлајн/Р. В.

28. 06. 2022. у 11:09

УПРКОС свим улагањима у сукоб у Украјини, Северноатлантска алијанса није у стању да спречи Русију да испуни циљеве своје специјалне операције, пише кинеско издање "Глобал тајмса", преносе РИА Новости.

НАТО НИЈЕ У СТАЊУ ДА СПРЕЧИ РУСИЈУ ДА ИСПУНИ ЦИЉЕВЕ Кинеско издање Глобал тајмса: Алијанса предвођена Америком истрошила своје могућности

Foto AP

- Иза агресивне реторике НАТО-а крију се противречности и неслагања унутар блока. Алијанса предвођена САД одавно је истрошила све своје могућности - примећује се у публикацији.

Foto: Printskrin/www.globaltimes.cn

У публикацији се такође наглашава да ће снабдевање Кијева оружјем и санкције Русији довести само до негативних економских последица по њих саме.

- Американци и Европљани су добро свесни да Русија никоме не представља претњу. И можемо очекивати да ће на јесен обични грађани са Запада почети да постављају питања својим лидерима - "Зашто бисмо ми и даље трпели економске потешкоће?" - наводи се у тексту.

Истовремено, како наводи ово издање, неке чланице НАТО-а признале су да су већ исцрпле све своје залихе војне опреме за Кијев, а испорука новог наоружања овој источноевропској земљи захтевала би значајан производни напор и време.

Тиме, како је сумирао аутор, САД губе ауторитет и биће принуђене да своју визију глобалног поретка координирају са другим чланицама међународне заједнице.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте уговора са Сједињеним Државама и споразума са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама. Москва је, посебно, захтевала од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, придруживања украјинском блоку и успостављања војних база у постсовјетским земљама. Предлози садрже и клаузулу о неразмештању ударног наоружања НАТО-а у близини граница Русије и повлачењу снага Алијансе у источној Европи на положаје из 1997. године.

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију денацификације и демилитаризације Украјине. Како је нагласио Владимир Путин, њен циљ је „заштитити људе који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Главни циљ операције у одељењу назван је ослобађање Донбаса.

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН": Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)