АМЕРИЧКИ "БЛИЦКРИГ" ЈЕ ПРОПАО Матвијенко: Вашингтон је хтео да распарча руску економију

Срна

20. 06. 2022. у 18:52

ВАШИНГТОН није успео да спроведе планове за заустављање економског развоја Русије нити да увуче бројне партнере Москве у трговински, економски и дипломатски бојкот, изјавила је председавајућа Савету Руске Федерације Валентина Матвијенко.

АМЕРИЧКИ БЛИЦКРИГ ЈЕ ПРОПАО Матвијенко: Вашингтон је хтео да распарча руску економију

Фото: Кремлин

Она је на састанку са замеником премијера Кубе Рикардом Кабрисасом рекла да Москва примећује да Вашингтон жели да бројне партнере Русије, укључујући и у Латинској Америци, увуче у трговински, економски и дипломатски бојкот, уцењивањем, подмићивањем и претњама.

- Кључни циљ је да се заустави развој Русије и њен растући утицај који произилази из независне спољне политике на глобалној сцени. Вашингтон још једном није успео - економски 'блицкриг' је пропао. Хтели су да распарчају руску економију, али се то није догодило - истакла је Матвијенкова.

Фото: АП

Матвијенкова је навела да је, упркос санкцијама Русији без преседана, економска ситуација у земљи прилично стабилна, те да нису прекинуте везе са традиционалним партнерима, укључујући у Латинској Америци, и да су пропали покушаји гушења и изоловања Русије, јавио је ТАСС.

Према њеним речима, Запад намерно жели да разбије цели систем међународних односа, а САД и НАТО се поново крећу путем глобалног сукоба.

- Озбиљан изазов је бачен на Русију. Очигледно, ни САД нити ЕУ нису никада покушале да пронађу решење за заједничке проблеме, а њихово одбијање значајне дискусије о руским иницијативама за безбедносне гаранције је за нас било од кључне важности - напоменула је Матвијенкова.

Она је навела да Русија зна како да осигура свој даљи економски и друштвени развој у новом окружењу.

Говорећи о гласању у вези са санкцијама Русији у УН, Матвијенкова је подсетила да резултати тог гласања показују да је Москва "на правој страни историје", јер је 70 одсто људи на планети против тих санкција.

Матвијенкова је додала да Русија поштује Кубу и њен народ, те да неће штедити напоре у смеру наставка историјских веза, пријатељства и сарадње на обострану корист, без обзира на било какве препреке и рестрикције.

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЈСТВО БОРБЕНЕ АВИЈАЦИЈЕ: СУ-25 уништавају сакривене украјинске положаје

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!