МАСАКР НАЈАВИО ДРУГАРИЦИ: Масовни убица из Тексаса 15 минута пре напада на ђаке објавио своју крваву намеру

Д.САВИЋ

26. 05. 2022. у 21:30

НАПАДАЧ Салвадор Рамос (18) који је убио 21 дете и двоје наставника у Основној школи "Роб" у Јувалдеу у Тексасу, упозорио је у поруци на интернету, неколико минута пре масакра, да ће пуцати у своју баку (66) и да ће отворити ватру у школи.

МАСАКР НАЈАВИО ДРУГАРИЦИ: Масовни убица из Тексаса 15 минута пре напада на ђаке објавио своју крваву намеру

Фото: Принтскрин/ABC NewsLive

Уз ову објаву гувернера Тексаса Грега Абота амерички медији прецизирају да је Рамос своје мрачне намере обзнанио тинејџерки из Немачке коју је упознао преко интернета. Она је медијима рекла да су она и Рамос недељама размењивали поруке и да јој је говорио да много времена проводи сам код куће.


Посведочила је и да је Рамос у 11 сати по локалном времену позвао, рекао јој да је воли, да би јој 20 минуата касније написао да је упуцао баку, која је сада у тешком стању у болници у Сан Антонију.


- Зло је прошло кроз Јувалде. Свако ко пуца својој баки у лице мора да има зло у срцу. Али је још веће зло пуцати у децу - рекао је Абот.


Рамос се тинејџерки пожалио најпре да га нервира што бака користи његов телефон за разговор са оператером. Само шест минута касније је известио: "Управо сам пуцао баки у главу".

Фото: Танјуг

 

Већ после неколико секунди, а 15 минута пре напада, Рамос је девојци најавио да се спрема за пуцњаву у основној школи и да је набавио пакет муниције. Када га је питала шта смера, одговорио је да ће то бити изненађење и да само "чека и гледа". Рамос је, иначе, послао поруке преко "Фејсбука", које су "откривене после трагедије", рекао је портпарол компаније Енди Стоун. Додао је да "Фејсбук" сарађује са истражитељима.

АГОНИЈА И ОЧАЈ
САТИМА

После напада забринуте породице чекале су у агонији да чују да ли су њихова деце преживела. Неки су дали ДНК тест да потврде идентитет жратава. Неописив је био бол родитеља који су сазнали да њихови малишани нису више међу живима. Председник САД Џозеф Бајден најавио је пут у Тескас и сусрет с породицама жратава.


Према наводима америчких власти, камионет нападача завршио је, из још непознатих разлога, пре напада у јарку. То, међутим, није спречило Рамоса на путу ка школи са 535 ђака. Изашао је из возила у панциру, са пушком, заобишао школског полицајца, који није успео да га заустави и кренуо ка учионицама. У једној се забарикадирао. Ту је и починио масакр, пуцајући у децу и два учитеља.


Више од 100 полицајаца одговорило је на напад. Рамос је погинуо од полицијског метка у школи коју је и сам похађао.
 

Истражитељи још расветљавају мотив напада у којем је рањено још најмање 17 особа. Гувернер је рекао да Рамос, радник у ресторану, у градићу удаљеном 135 километара од Сан Антонија, није имао проблеме са менталним здрављем, нити је оптуживан. Сад је починио најстравичнији масакр у школи у САД у последњој деценији.

ПУШКА ЗА 18. РОЂЕНДАН


УБИЦА Салвадор Рамос легално је купио пушку. Прошле недеље је свом арсеналу додао још једну пушку исте врсте, коју је купио чим је напунио 18 година, 16. маја. На дан када је купио другу пушку, на његовом налогу на "Инстаграму" објављена је фотографија две пушке АР-15. На статусу је "тагована" друга корисница "Инстаграма", која има више од 10.000 пратилаца, од које је тражено да подели ту фотографију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Дипфејк технологија насамарила европске званичнике