ПОСТОЈИ ПЛАН БАРБАРОСА 2 Фински политиколог: Циљ НАТО-а - распад Русије, Финска и Шведска део маневра трећег светског рата

М.Ђорђевић

26. 05. 2022. у 09:53

САД и Велика Британија желе да изазову војни сукоб Русије и Финске, рекао је фински политиколог Јохан Бекман у интервјуу за УРА.РУ. Према његовим речима, земља не жели у НАТО, али власти игноришу мишљење становништва због притиска САД.

ПОСТОЈИ ПЛАН БАРБАРОСА 2 Фински политиколог: Циљ НАТО-а - распад Русије, Финска и Шведска део маневра трећег светског рата

Фото АП

Постоји мишљење да је НАТО изазвао сукоб у Украјини и наставља да ескалира проблем. Зар немате страх да се исто може десити и Финској?

Да, то је велика и вероватна претња. Могу, на пример, да оборе шведски или фински цивилни авион, као што је то био случај у Донбасу пре осам година са Боингом. Могу да потопе брод уз помоћ Британаца. Шок од такве катастрофе био би огроман, појачао би већ постојећу ратну психозу. На тај начин Британци ће моћи одмах да пошаљу трупе или у Финску, или у Шведску, или на Оландска острва. Можда Британци желе да комбинују ове планове – оборе авион и заузму острва. Ситуација је веома опасна.

Фото: Printscreen

Финска је званично поднела захтев за чланство у НАТО-у. Очекујете ли да ће се то десити већ на самиту алијансе у јуну, како предвиђају европски политичари?

Финска је управо поднела пријаву. Парламент је гласао за то. Али то је само први корак. Турска је блокирала све преговоре. Они могу потрајати месецима или годинама. Велика је вероватноћа да Финска никада неће ући у НАТО.

Буквално неколико дана пре званичног подношења пријаве Финске за чланство у НАТО-у, председник Саули Ниинисте телефонирао је Путину. Да је овај разговор вођен раније, да ли би то променило одлуку финских власти?

– Чудно изгледа овај телефонски разговор, који је вођен на иницијативу председника Финске. Наш председник је наводно хтео да обавести Путина. Однос нашег председника према Русу био је прилично груб, чак и подругљив. Генерално, веома чудна ситуација: прво је фински председник забио нож у леђа финском народу – одбио је референдум о уласку у НАТО, затим је забио нож у леђа Путину, са којим је претходно сарађивао. Само је одлучио да све прецрта.

И зашто? Уосталом, Финска је дуго била неутрална. Односи са Русијом су били и остали су веома пријатељски.

- Ово је притисак из Сједињених Држава. Ово је део велике утакмице против Русије. Како наводи америчка штампа, они на овај начин желе да казне Путина, изврше притисак на Русију. Финце нико није питао. Наш председник је забранио организовање референдума. Немамо реч, не можемо да реагујемо на ситуацију. Ову одлуку донели су наш председник и Влада. Иначе, они су донедавно били категорички против НАТО-а. 150 посланика ушло је у парламент само због чињенице да су били против НАТО-а . И сада је одједном 188 посланика у парламенту гласало за улазак у НАТО. Ово је чиста издаја.

Али они разумеју да Русију и Финску повезује 1.200 километара заједничке границе.  Како ће то утицати на односе међу државама?

- Историја ће показати. Али верујем да Финску чека америчка и британска окупација.

Зашто?

Зато што се ради све да се створи тешка ситуација за Русију. Верујем да постоји план у пуном обиму „Барбароса-2“ да се Русија уништи, како је Хитлер хтео. Оно што се дешава мора се оценити у овом контексту, пошто је циљ НАТО-а распад Русије. Финска и Шведска су део маневра трећег светског рата.

Фото АП

Сматрате ли то неизбежним?

– Трећи светски рат је већ у току. А улазак Финске и Шведске у НАТО ће то убрзати. Али чак и да нису у НАТО-у, Американци могу да направе своје војне базе у Финској и Шведској. Стога улазак у НАТО није толико ни важан.

Зашто? 

- Ово је став наше елите. У Финској се створила војна психоза великих размера око уласка у НАТО. Људи у дубоком страху мисле да ће Русија сутра напасти Финску. Влада плаши људе. Медији пишу да ће ускоро бити несташица свега и да се морамо припремити да банке неће радити, супермаркети ће бити затворени, неће бити гаса и бензина. А онда пишу да нас само НАТО може спасити.

Наши политичари су до сада говорили да се безбедносна ситуација у Европи променила, да је Русија непредвидива, а да истовремено нема претње од Русије. Они сами себи противрече. Рекли су да се хитно морамо придружити, јер народ то жели, али народ ништа нису питали. А наш председник је, када смо аплицирали у НАТО, рекао да је то тријумф демократије. Какав тријумф да се народ ни за шта не пита?! Они су одлуку засновали на анкетама које наводно одражавају јавно мњење. Али ове анкете су лажне.

Ко их води?

Странке, неке сумњиве фирме. Постоје фирме које су блиско повезане са про-НАТО организацијама, сам НАТО спроводи ова истраживања или са НАТО новцем. Можемо у потпуности да поништимо изборе и да их заменимо истраживањима јавног мњења.

Шта људи у Финској знају о специјалној операцији Русије у Донбасу и Украјини? Како људи мисле о њој?

То је унутрашња ствар Русије, и сукоб између Русије и Украјине. Али, нажалост, имамо недостатак информација – не знају сви позадину овог сукоба, јер имамо цензуру у медијима. Руски извори информација су блокирани. Садржај у медијима контролишу британска обавештајна служба. Медији чак пишу „према британским обавештајним службама“.

Балтичке земље се радују уласку Финаца у НАТО, за њих то значи да ће им ваша земља постати пријатељ. Да ли је Финска спремна да размени добросуседске односе са Русијом за ове три земље, које се сматрају сателитима Америке?

– Естонија, Летонија и Литванија прете Русији затварањем Финског залива, излаза на Балтичко море. Ако Финска уђе у НАТО, кажу да ће то онда бити НАТО језеро, које блокира Санкт Петербург. У ствари, ово ће бити нова блокада Лењинграда. Финска је, нажалост, главни учесник овде.

Ви сте председник финског антифашистичког комитета. Видимо шта се дешавало последњих година у Украјини, како је нацизам тамо растао и растао. Да ли постоји опасност од његовог ширења бар широм Европе?

Да, овај процес је већ у току. Долази до украјинизације Европе. Много добровољаца из различитих земаља бори се у склопу Азова. То је већ знак. 

(Ура.ру)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

СТРАВИЧНА ОЛУЈА ПРЕВРНУЛА ОГРОМАН БРОД: Таласи прогутали целу посаду, само троје људи спасено! (ВИДЕО)