ДОНЕЛИ ОДЛУКУ! Грчка прешла на плаћање гаса у рубљама

Тањуг

24. 05. 2022. у 10:16

СВЕ грчке компаније које увозе руски гас прешле су на нову процедуру плаћања Гаспрому у рубљама и неће бити прекида у испоруци, изјавио је за РИА Новости извор у гасној индустрији.

ДОНЕЛИ ОДЛУКУ! Грчка прешла на плаћање гаса у рубљама

Фото АП

Извор агенције је навео да је рок за уплату за испоруке гаса у априлу 25. мај и да је зато потребно да износ у еврима буде уплаћен на посебан рачун 23. маја, пошто су за конверзију у рубље и пребацивање новца са једног рачуна на други потребна два дана.

Седам земаља прихватило, 11 одбило

Седам европских држава прихватило је нове услове плаћања руског гаса и отворило је два рачуна у Гаспромбанци, то су Немачка, Италија, Француска, Аустрија, Мађарска, Словачка и Северна Македонија, а 11 земаља је обавестило Гаспром да то не прихвата.

Нове услове плаћања одбиле су Пољска, Холандија, Бугарска, Данска, Летонија, Литванија, Финска, Велика Британија, Чешка, Словенија и Естонија.

Финска је одбила да руски гас плаћа рубљама, и у суботу руски Гаспром је овој држави зауставио извоз гаса.

Коначну одлуку да ли ће прихватити нове услове још нису донеле Румунија, Белгија, Швајцарска и Хрватска.

Србија је у групи земаља које Русија не сматра непријатељима. Осим Србије, ту су и Турска, Белорусија, Казахстан, Кина, Молдавија, Јерменија, Босна и Херцеговина и Јужна Осетија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку