БРИТАНИЈА НИЈЕ СПРЕМНА ЗА НЕСТАШИЦЕ ХРАНЕ: Саветник Владе - Министри не разумеју у потпуности импликације кризе

П. З. С. / риа.ру

22. 05. 2022. у 23:15

ВЕЛИКА Британија није спремна за нагли раст цена и несташицу основних добара због непријатељстава у Украјини, изјавио је Ијан Рајт, шеф саветодавног тела британске владе.

БРИТАНИЈА НИЈЕ СПРЕМНА ЗА НЕСТАШИЦЕ ХРАНЕ: Саветник Владе - Министри не разумеју у потпуности импликације кризе

Фото: Танјуг/АП


-Велика Британија није спремна за огроман скок цена хране и несташицу основних добара изазвану ратом у Украјини. Ова криза је гора од енергетске, рекао је он, преноси Индепендент.

Издање напомиње да због блокираних црноморских лука из Украјине не може да се изнесе 25 милиона тона житарица, што не само да прети глађу најсиромашнијим земљама, већ ће имати озбиљне последице и по Велику Британију, која зависи од увоза хране.

Конкретно, јестиво биљно уље, које се користи у чипсу, готовој храни, мајонезу, већ је у ограниченој понуди, а растуће цене ђубрива и сточне хране штети домаћој производњи.

-Мислим да влада не разуме у потпуности импликације овога, рекао је Рајт.

Према његовим речима, многи представници прехрамбеног сектора сматрају да је овај проблем већ хитан и да му треба обратити пажњу владе.

Раније је руско Министарство спољних послова саопштило да се Русија не меша у извоз украјинског жита, логистички проблеми су настали кривицом Кијева, њене трупе су минирали њихове морске луке. Додали су да „разговор о наводном блокирању Русије извозу украјинског жита у црноморским лукама и насталом дефициту на тржишту жита није ништа друго до спекулације“.

БОНУС ВИДЕО - ПРЕДАЈА ПРИПАДНИКА "АЗОВА": Украјински војници напуштају "Азовстаљ"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи