ЗАРОБЉЕНИЦИ БИ ДА УНИШТЕ ВАЖНЕ ДОКАЗЕ: Из склоништа челичане "Азовстаљ " до сада изашло 1.730 војника, неке од њих чека суђење

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

19. 05. 2022. у 20:28

Председник Украјине Владимир Зеленски и њему блиски медији настоје да од пораза у Маријупољу направе победу, па предају својих војника називају евакуацијом. Они не говоре да су се хиљаде њихових војника предале са белом заставом и да се налазе у затворској колонији у Јеленовки, недалеко од Доњецка. Сада је сасвим јасно што је један од услова за предају војника неонацистичког батаљона Азов био их не снимају. Наравно да их нису послушали и снимљени су њихови изласци са подигнутим рукама.

ЗАРОБЉЕНИЦИ БИ ДА УНИШТЕ ВАЖНЕ ДОКАЗЕ: Из склоништа челичане Азовстаљ  до сада изашло 1.730 војника, неке од њих чека суђење

Фото АП

До сада је из склоништа "Азовстаља" изашло под белом заставом 1.730 војника и официра међу којима је 80 рањеника, изјавио је генерал-мајор Игор Коношенков, представник Министарства одбране Русије. Рањеници су пребачени у болнице у Новоазовску у Доњецку.

Руски медији су показали како на изласку из склоништа челичане "Азовстаљ" украјински војници бацају аутомате у руски теретњак. Сада ти заробљеници причају како су их командири плашили да ће их Руси све побити чим изађу из склоништа.

Зеленски покушава да прикрије пораз тако што тврди да су војници у "Азовстаљу" извршили задатак, а да је излазак из склоништа и евакуација добро планирана акција украјинских служби. Превелики је број заробљених украјинских војника и официра који су завршили у затвору у Доњецкој народној републици да би се то могло дуго скривати, поготово што војнике националистичких батаљона Азов чека суђење.

Истражни органи Доњецке и Луганске области већ су припремиле дебели досије доказног материјала о злоделима појединаца који су организовали неонацистичке батаљоне Азов и Ајдар, а које су на почетку финансирали украјински олигарси. Знајући да ће морати да прођу истражне разговоре, многи украјински војници су сломили своје мобилне телефоне као и компјутере на којима су снимци који би им могли отежати ситуацију. Углавном су се до сада украјински заробљеници правдали да су снимке како се муче руски војници послали познаници.

Фото АП

Сада је на реду ослобађање оних градова и места из којих су осам година украјински војници артиљеријом гађали Доњецк и околину и убијали мирне становнике. Делови 115. украјинске бригаде која се налази у Северодоњецку саопштили су видео-поруком да неће ратовати. Војници трећег батаљона послали су поруку Владимиру Зеленском и команданту украјинске војске Валерију Залужном да су их послали у смрт слабо наоружане. Да их не оптуже да су дезертери, они поручују да хоће да бране своју земљу, али да за то треба да имају поуздано командовање.

На другој страни, председник Русије Владимир Путин похвалио је руске војнике муслимане који пожртвовано ратују у Донбасу. Најагилнији су представници Чеченије која је у Донбас послала своје специјалце, а тамо одлазе и добровољци који пролазе обуку у Гудермесу. Председник Чеченије Рамзан Кадиров, који је два пута лично боравио у Украјини на фронту, тврди да специјална војна операција иде по плану.

ПРЕДАЈА, СУЂЕЊЕ И ПОТЕРНИЦЕ

НАЈТИРАЖНИЈИ руски дневни лист "Комсомолска правда" пише да се предао заменик команданта Азова Свјатослав Паламар познатији као Калина. Наводно је већ пребачен у један од затвора на југу Русије, Ростов или Таганрог. Сматрали су га портпаролом тог неонацистичког батаљона. Заменику команданта националистичког батаљона Ајдар Денису Муриги је почело суђење у Ростову на Дону, док је Министарство унутрашњих послова Русије расписало потерницу против командира Азова Сергеја Величка и Константина Немичева из Харкова, оптужених да су лично учествовали у ликвидацији осам руских војника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно