ЕУ ПРИВЕЗАК НАТО-а Геополитика: Бриселу командују САД и Британија, Немачка само предстража НАТО-а

Срна

19. 05. 2022. у 11:49

ЦЕЛА спољна политика ЕУ сведена је једино на однос са Русијом, којем ритам дају британска и америчка политика, па геополитичка аутономија Уније више нема никакве шансе, а снови о глобалној ЕУ претворени су у прах и пепео, анализира "Геополитика".

ЕУ ПРИВЕЗАК НАТО-а Геополитика: Бриселу командују САД и Британија, Немачка само предстража НАТО-а

Зграда ЕУ у Бриселу / Фото АП

Након руске интервенције у Украјини, геополитичка моћ Немачке и ЕУ, супротно тврдњама европских званичника, рапидно опада. Истовремено, расте утицај Вашингтона и Лондона у креирању и спровођењу европске политике.

Јавно исказивање трансатлантског заједништва и јединства тешко може прикрити чињеницу да су, у суштини, све полуге европске политике сада у рукама САД и Велике Британије.

ЕУ је остала без своје геополитичке способности, коју је узалудно годинама покушавала да изгради, као и без могућности самосталног деловања на међународном плану, па чак и на самој европској позорници.

Немачка, а с њом и ЕУ, у новом поретку трансатлантске заједнице, створеном у само неколико седмица након почетка рата у Украјини, практично је присиљена да трансформише своју спољну политику и прилагоди је деловању Велике Британије и САД, које су преузеле вођство у судару са Русијом.

Упркос томе, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику и потпредседник Европске комисије Жозеп Борељ, који нема ни минимум смисла и афинитета за дипломатско деловање, износи запањујуће тезе.

Борељ тврди да је "ЕУ ојачала као међународни играч и да се чак може говорити о рађању геополитичке уније".

Tакву тезу, мотивисану све чешћим "шушкањем" у дипломатским кулоарима о пропасти немачке политике и тиме посредно спољне политике ЕУ, Борељ, противно било каквој логици, објашњава управо уском повезаношћу са британском и америчком политиком, коментарише "Геополитика".

Фото: Танјуг/АП

Потпуно је јасно да, на пример, планови о стварању европске војске и јачању европске сарадње на подручју војне индустрије, засноване на осовини Берлин-Париз, сада постају неоствариви сан.

Водећу улогу у Европи у идућем периоду и за дуго времена обезбедио је ексклузивно НАTО, који предводи Вашингтон, уз асистенцију Лондона.

Европска војна индустрија и војне интеграције ће се развијати, али само у оквирима НАTО-а. Никакво одступање од тога, колика год била цена, није могуће.

ЕУ, практично, губи свој политички идентитет под притиском ратних збивања и "кривице" Немачке и европских држава због зависности од економске сарадње са Русијом, посебно на енергетском плану.

Наслућује се могућност тихог повратка у функционисању европске интеграције на модел Европске економске заједнице, без самосталне политичке воље.

Од Немачке се поново очекује улога као у доба Хладног рата - да буде својеврсна предстража НАTО-а.

БОНУС ВИДЕО: РУСИ ИЗВЕЛИ РАКЕТНИ УДАР: "Калибар" испаљен са фрегате Црноморске флоте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало