КАО МАКРОНОВ "ФОТО-РОБОТ": Нова премијерка Елизабет Борн скроз по „укусу“ француског председника

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

18. 05. 2022. у 08:12

ПРОФИЛ Елизабет Борн (61) одговара "фото-роботу" премијера који је у изборној ноћи исцртао француски председник Емануел Макрон.

КАО МАКРОНОВ ФОТО-РОБОТ: Нова премијерка Елизабет Борн скроз по „укусу“ француског председника

Фото: АП

Најавио је да ће нови станар Матињонске палате морати да се усредсреди на равноправније друштво, еколошку транзицију, независнију Француску и јачу Европу.

Пред Елизабет Борн су задаци јачања безбедности, повећања куповне моћи, регулисања имиграције, изласка из пандемије. Мораће да очува социјални модел, изврши реформу образовања, подстакне научни развој. Њена обавеза ће бити и да поврати поверење младих у власт, покуша да ублажи успон крајње деснице. Наравно, ту су и горући проблеми настали око рата у Украјини.

Очекивало се, иначе, да премијер буде жена, 30 година после Едит Кресон, али и колико-толико блиска левици. Борнова је била министар саобраћаја, еколошке транзиције и солидарности и, до преузимања нове функције, рада и запошљавања. По струци је инжењер. Извршила је реформу француске железнице и касе бироа рада, водила преговоре са синдикатима, била на челу париског градског саобраћаја, водила урбанистичке пројекте, била префект, управљала санитарним протоколом у предузећима. Високи је функционер, због чега јој је пришивена етикета да је "технократа".

Мали недостатак јој је то што никада није прошла народну вољу на изборима. А то је управо чека 12. и 19. јуна, уколико не жели да буде премијерка кратког века. Била је удата за универзитетског професора Оливјеа Аликса, а из тог брака има сина Натана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије