ГУРА УКРАЈИНЦЕ У СМРТ ЗБОГ ИЗБОРА: Бескомпромисан став британске министарке изазван жељом да постане премијерка

М.Ђорђевић

11. 05. 2022. у 08:39

БЕСКОМПРОМИСАН став Лондона и лично британске шефице дипломатије Лиз Трас о ситуацији у Украјини изазива неслагање у Француској и Немачкој, пише колумниста Атлантика Том Мектаг.

ГУРА УКРАЈИНЦЕ У СМРТ ЗБОГ ИЗБОРА: Бескомпромисан став британске министарке изазван жељом да постане премијерка

Фото Танјуг/АП

Захтеви шефа британске дипломатије о обавезном учешћу Лондона и Вашингтона у украјинском решењу и критика споразума из Минска због потписивања без Британије и Сједињених Држава у супротности су са ставом главних земаља ЕУ, преносе РИА Новости .

- Мало је вероватно да ће таква оштра реторика бити добродошла у Паризу или Берлину, где је милитантни став Британије према Русији био под лупом од почетка сукоба - пише Мектаг.

Према његовим речима, саговорници из реда француских и немачких дипломата и званичника истакли су да позиција Лондона отежава проналажење политичког решења за ситуацију у Украјини. Својом политиком Британија покушава да поврати своју репутацију након Брегзита, док њене акције доводе до смрти становника бивше совјетске републике, рекле су европске дипломате.

- Чак су и званичници британске владе изразили ужаснутост што је ратоборност Трасове делимично политичка игра осмишљена да ојача њену позицију уочи избора на којима ће она покушати да заузме Џонсоново место - закључио је новинар.

Раније је колумниста британског Телеграфа Лиам Халиган писао да су догађаји у Европи довели до тектонског померања и вратили концепт расподеле сфера утицаја између великих сила, да би у блиској будућности свет могао да се подели на два зараћена економска блока.

БОНУС ВИДЕО: БРИТАНСКИ ПЛАЋЕНИК У УКРАЈИНИ: Нико није ни динара добио за ратовање

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРАГЕДИЈА У ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Британка пала са осмог спрата хотела у Палма де Мајорци