СЕНАТ ПОТВРДИО: Браун Џексон судија Врховног суда

Танјуг

07. 04. 2022. у 22:31

АМЕРИЧКИ Сенат потврдио је Кетанџи Браун Џексон као новог судију Врховног суда и избором прве Афроамериканке да служи у највишем суду земље пробио дугу историјску баријеру.

СЕНАТ ПОТВРДИО: Браун Џексон судија Врховног суда

Зграда Врховног суда / Фото АП

То је и победа председника Џозефа Бајдена пошто је његова кандидаткиња добила двостраначку подршку, а он остварио предизборно обећање да ће предлагати разноврсније кандидате за федералне судове, преноси Глас Америке.

Џексон (51), судија апелационог суда са девет година искуства у федералним судовима, потврђена је са 53 гласова за и 47 против, претежно по страначкој линији, али уз три републиканска гласа. Сенатори Сузан Колинс, Лиса Мурковски и Мит Ромни придружили су се Бајденовим демократама и гласали за судију Џексон.

Седницом Сената је председавала потпредседница Камала Харис, која је такође прва Афроамериканка која је доспела до високог положаја у америчкој политици.

Џексон ће ступити на положај када се судија Стивен Брајер пензионише овог лета, чиме ће се учврстити либерално крило суда у коме конзервативне судије имају већину са 6 према 3.

Председник Бајден и судија Кетанџи Браун Џексон заједно су данас гледали гласање о њеној потврди у Сенату из Рузвелтове собе у Белој кући.

Џексон ће бити тек трећа судија Врховног суда црне расе - после Тургуда Маршала и Кларенса Томаса, и шеста жена. Придружиће се још три жене - Соњи Сотомајор, Елени Кејган и Ејми Кони Берет - што значи да ће први пут у историји четири од девет судија бити жене.

БОНУС ВИДЕО - ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ: Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)