БЛЕФИРА ЛИ ЗЕЛЕНСКИ ИЛИ СЕ ОДРИЧЕ НАТО? Председник Украјине изненадио изјавама о могућности преговора око статуса Крима и Донбаса

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

08. 03. 2022. у 20:55

ИЗЈАВА председника Украјине Владимира Зеленског дата америчком телевизијском каналу АБЦ да је Кијев изгубио интересовање за питање уласка Украјине у НАТО, збунила је многе.

БЛЕФИРА ЛИ ЗЕЛЕНСКИ ИЛИ СЕ ОДРИЧЕ НАТО? Председник Украјине изненадио изјавама о могућности преговора око статуса Крима и Донбаса

Фото АП

- Што се тиче НАТО, одавно сам се охладио по том питању након што смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се плаши конфронтације са Русијом - казао је Зеленски и нагласио да Украјина неће "на коленима молити" НАТО ни за шта.

Уз то, Зеленски је рекао и да је спреман да разговара о питању Крима и Доњецке и Луганске народне републике. Додао је да се може преговарати и наћи компромис о томе како ће људи наставити тамо да живе. Зеленски је казао и да је територијално питање тешко јер се мора поштовати и мишљење људи који желе да буду део Украјине.

Неки су поверовали да је Зеленски спреман да се сагласи да је Крим заувек руски и да су Доњецка и Луганска народна република однедавно самосталне државе. Али, само дан пре емитовања интервјуа телевизијској мрежи АБЦ, украјински преговарачи су у Беловешкој шуми у Белорусији јасно рекли руским преговарачима да о територијалним питањима не може бити никаквог попуштања.

Неоспорно је једино да украјински председник нема довољно ауторитета и самосталности да би могао да прихвати одлуку о томе да је Крим заувек руски и да Донбас није више део Украјине. Питање је како би реаговали на то његови ментори у Вашингтону, а затим и украјински парламент. Без претеривања се може рећи да би и живот Зеленског био доведен у питање јер се са тим никако не би помирили украјински националисти.

Што се тиче тврдње да је изгубио интерес за улазак у НАТО, то је сасвим могуће јер је заиста минулих дана више пута јавно говорио да је разочаран у тај војни блок. Отворено је признао да је раније више сумњао у ЕУ него у НАТО, али се показало како Европска унија има јачи карактер.

Фото АП

Али и и то понављање разочарења у слабост НАТО може да има за циљ да пробуди савест оних који су Украјинце годинама хушкали против Русије. Колико Зеленски блефира а колико стварно мисли то што је рекао, знаће се ускоро.

Да је био мудрији, могао је на таласу популарности после добијених избора, и када је у Украјини постојала антирантна атмосфера, да кроз парламент прогура провођење Минских договора и Донбасу призна аутономију да би их задржао у Украјини. Али Зеленски се плашио да ће аутономију тражити и Западна Украјина.

На трећој рунди руско-украјинских преговора који су одржани у понедељак у Беловешкој шуми, Руси су донели нацрте докумената, али ниједан није потписан. Украјински преговарачи су јасно рекли да не могу да потпишу да је Крим заувек руски и да су Доњецка и Луганска народна република постале самосталне.

Председник Комитета за међународну сарадњу руске Думе Леонид Слуцки је казао да нема илузија да ће Украјинци прихватити руске предлоге и услове за обуставу специјалне војне операције.

Јуче је Министарство одбране РФ објавило "режим тишине" како би грађани Кијева, Харкова, Чернигова, Сумија и Маријупоља и још неколико мањих места могли да изађу "хуманитарним коридорима". Прекид ватре је био од 10 сати ујутро, али је Министарство одбране РФ саопштило да је Кијев одобрио само једну руту за евакуацију становништва од 10 које је предложила Русија. Наиме, украјинска страна је потврдила само руту од града Сумија преко Полтаве даље до границе са Пољском. Напоменуто је и да представници кијевских власти и градоначелници градова не дозвољавају покушаје евакуације грађана у Руску Федерацију.

Из подручја ратних операција у Доњецкој и Луганској народној републици Руси су евакуисали 173.000 грађана. У Луганској народној републици кажу да су ослободили скоро целу своју територију. По први пут за време ове ратне операције народна милиција Доњецке народне републике саопштила је број својих жртвава. Погинуло је 47 војника и официра, а још 179 је рањено.

Јединице Доњецке народне републике освојиле су део Маријупоља који се зове Осавијахим. У последња 24 сата руска авијација је уништила 158 војних објеката на украјинској територији. Високопрецизним ракетама у понедељак је погођен још један аеродром Озерное у рејону Житомира. Погођена су два украјинска Миг-а 29 и један Су-27 као и два комплекса С-300.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров тврди да специјалци из те републике са Кавказа, који учествују у специјалној операцији руских снага у Украјини, не наилазе на озбиљан отпор бандероваца.

Власти Луганске народне републике ускоро ће почети да истражују злодела нацистичког украјинског батаљона "Ајдар" који је имао своје тајне затворе у селу Половинкино у оном делу Луганске области која је била под влашћу Кијева.

Новости

Чланови президијума Руске академије наука обратили су се научницима Русије и других земља поводом ситуације у Украјини.

- Ми сматрамо крајње важним да се помоћу преговора дође до обустављања бојевих акција и што бржег мирног решења проблема - кажу академици.

Европска комисија представила је јуче пакет помоћи Украјини који обухвата директну хуманитарну помоћ, хитну помоћ у оквирима цивилне заштите, подршку на границама и јасан правни статус за избегле из Украјине у ЕУ.

Хуманитарна подршка састоји се од 500 милиона евра из буџета ЕУ, што је намењено решавању хуманитарних последица рата, како унутар Украјине, тако и шире. Од тога ће 85 милиона евра бити издвојено за Украјину, а пет милиона за Молдавију за обезбеђивање хране, воде, здравствене заштите и смештаја.

Оцењује се да се и око 10 милијарди евра из средстава помоћи из ЕУ Фонда за опоравак за 2022. може користити за финансирање акција подршке онима који беже из Украјине.

ЈАНУКОВИЧ ПИСАО ЗЕЛЕНСКОМ

Бивши председник Украјине Виктор Јануковић кога су украјински националисти свргнули 2014. године обратио се писмом садашњем председнику Владимиру Зеленском и поручио му да под сваку цену заустави крвопролиће и договори се о успостављању мира.

- Ја одлично разумем да ви имате много саветника, али ви лично под сваку цену морате зауставити крвопролиће, то од вас очекује Украјина, Донбас и Русија. Вама ће бити захвалан украјински народ и ваши партнери на Западу - пише Јанукович. -Ви вероватно маштате да постанете херој, али хероизам није да се ратује до последњег Украјинца. Хероизам је самопожртвовање и победа над својим амбицијама да би се сачували животи људи.

Фото АП

ХРВАТСКА

Руска амбасада у Загребу одговорила је хрватском премијеру Ангреју Пленковићу да је његова земља на списку непријатељских земаља због "односа Загреба и Запада према Русији". Пленковић је претходно казао да му је свеједно што је Русија прогласила Хрватску непријатељском земљом.

ЈАПАНЦИ ПРОТЕСТУЈУ

Руководство Јапана је протестовало због тога што их је Москва ставила на листу непријатеља Русије. Генерални секретар јапанске владе је саопштио да су послали протест Русији. Чудно је да у Токију не схватају зашто су у Москви одлучили да их ставе на списак непријатељских земаља. Јапанске власти су се брзо придружиле западним санкцијама и њихове компаније су саопштиле да прекидају сарадњу са Русијом. Осим тога, почели су да подсећају да Курилска острва и даље сматрају јапанском територијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МЛАЂИ ЈЕ КРЕНУО ОЧЕВИМ СТОПАМА: Ово су синови Небојше Глоговца (ФОТО)