ПОЛИТИЧКО РАСУЛО ПРЕТИ ДА "ПОТОПИ" ИТАЛИЈУ: Земља стоји, проблеми се гомилају, ни шесто гласање није дало председника

М. Остојић - Стални дописник из Рима

28. 01. 2022. у 21:02

У ИТАЛИЈАНСКОМ Парламенту данас су одржана два круга гласања, пети и шести, али и даље нема имена председника Републике Италије који треба да наследи одлазећег Серђа Матарелу.

ПОЛИТИЧКО РАСУЛО ПРЕТИ ДА ПОТОПИ ИТАЛИЈУ: Земља стоји, проблеми се гомилају, ни шесто гласање није дало председника

Фото ЕПА

Протекле ноћи Матео Салвини лидер Лиге у име коалиције десног центра изнео је на светлост име новог кандидата за председника Републике, Марија Елизабета Казелати, садашња председнице Сената. О кандидату међутим није разговарао са партијама левог центра како се надао лидер Демократске Партије (ПД) Енрико Лета очекујући споразум са десним центром о заједничком решењу.

Како је почело тако се и завршило, резултат гласања је да ни парламентарци десног центра нису били сви присутни или нису гласали за свог кандидата, од 457 уписаних гласало је само 382, тако да објашњење да би то био веома значајн избор, прва жена у историји као председник Републике, није прошло. Леви центар је дефинисао такву кандидатуру „збуњујућом и недопустивом“ јер је реч о личности са другим највећим институционалним задужењем у земљи а без икакве консултације са владином већином левог центра“ тако се овај политички табор није ни појавио на гласању а уздржани су били гласачи партије Матеа Ренција „Италиа вива“.

Потом је поподне у паузи између два гласања дошло до тоталног расула, једном речју – слома, и шести круг је обележила уздржаност свих партија левог центра, а беле листиће оставили су сви из коалиције десног центра. Видевши да се запало у потпуни ћорсокак, има назнака да ће ноћ можда донети неки резултат након сусрета и договора за сутрашњи седми круг гласања и да ће се појавити коначно име кандидата као производ заједничког става, којег ће подржати лидер десног центра Матео Салвини, лидер Покрета 5 звездица Ђузепе Конте и ПД Енрико Лета.

У ванредном стању, како економском тако и пандемијском, у коме се налази Италија, из редова лекара специјалиста за инфективне болести стиже запрепашћеност и коментар да таква слика Италије која није у стању да изабере председника Републике у оваквој ситуацији у иностранству сигурно ружна. Све је заустављено - „трагање како обуздати ковид-19 у школама, на послу, у болницама, да ли наставити са истим рестриктивним мерама као пре годину дана док друге земље то чине, а извесне мере већ су и превазиђене“.

Речју Парламент се не бави горућим проблемима, а да се иде ка дестабилизацији земље упозоравају са свих страна, али о томе чини се као да не мисле они који предлажу и гласају за кандидате без споразума различитих партија и не обазирући се какву штету наносе земљи која је на многим пољима на коленима.

БОНУС ВИДЕО: ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ - Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТЕЖАК УДЕС У АУСТРИЈИ: Слупао се аутобус са путницима са КиМ - повређено 20 особа