САД МОРАЈУ ДА ПЛАТЕ КИНИ 645 МИЛИОНА ДОЛАРА: Разочаравајућа одлука СТО, потребна реформа организације

Танјуг

26. 01. 2022. у 22:04

АМЕРИЧКА администрација је данас саопштила да је одлука Светске трговинске организације (СТО) да се Кини дозволи да наметне компензационе царине у износу од 645 милиона долара против САД "дубоко разочаравајућа" и нагласила потребу за реформама СТО.

САД МОРАЈУ ДА ПЛАТЕ КИНИ 645 МИЛИОНА ДОЛАРА: Разочаравајућа одлука СТО, потребна реформа организације

Фото Shutterstock

Портпарол канцеларије америчког трговинског представника Адам Хоџ изјавио је да одлука СТО „одражава погрешна тумачења Апелационог тела која штете способности чланица СТО да бране америчке раднике и предузећа од кинеских субвенција које нарушавају трговину“, преноси Ројтерс.

Он је поручио и да та одлука „јача потребу за реформом правила СТО и решавања спорова, који су коришћени за заштиту кинеске нетржишне економске праксе и подривање фер, тржишно оријентисане конкуренције.“

Светска трговинска организација одобрила је данас Кини да уведе компензационе царине у износу од 645 милиона долара на робу из Сједињених Држава.

Одлука је донета после 10-годишњег спора који је Пекинг покренуо због тарифа које су САД примениле на одређене кинеске производе чија је производња субвенционисана, навео је Ројтерс.

Кина се 2012. године обратила СТО-у оспоравајући царине Сједињених Држава уведене између 2008. и 2012, углавном током мандата председника САД Барака Обаме, на 22 кинеска производа, од соларних панела до челичне жице, прецизира се у информацији.

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ „КАМОВ-32“ СТИЖУ У СРБИЈУ: Најбоља машина за гашење пожара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РУСИЈА У ОЛУЈИ И ТРЕНУТКУ ИСТИНЕ: Песков поручио - Путин зна куда води земљу