РУСКИ АСТРОНАУТ ДОБИО АМЕРИЧКУ ВИЗУ: Николај Чуба прво одбијен, али ће ипак моћи да обави обуку у НАСА центру

Танјуг

26. 01. 2022. у 15:59

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе издале су визу руском космонауту Николају Чубу како би могао да обави обуку у НАСА свемирском центру Џонсон, саопштила је данас руска свемирска агенција Роскосмос.

РУСКИ АСТРОНАУТ ДОБИО АМЕРИЧКУ ВИЗУ: Николај Чуба прво одбијен, али ће ипак моћи да обави обуку у НАСА центру

Фото: О. Матавуљ

- САД су издале улазну визу космонауту Роскосмоса, Николају Чубу. Космонаут планира да отпутује у САД како би учествовао на обуци у Џонсоновом свемирском центру, а што сви космонаути раде пре лета на Међународну свемирску станицу, наводи се у саопштењу, преноси агенција ТАСС.

Роскосмос је 22. јануара саопштио да су САД одбиле да издају визу Чубу, а што је, како се наводи, покренуло питање безбедности током његове мисије 2023. године на Међународну свемирску станицу (ИШ).

Обучавање страних космонаута у руском тренажном Центру Јуриј Гагарин и у Свемирском центру Џонсон у САД су рутинске активности у којима се руски и амерички астронаути упознају са специфичностима узајамних свемирских програма и тренирају за боравак на ИС С.

Николај Чуб је члан помоћног тима космонаута за лет ИС С Експедишн 68 који би у септембру ове године требало да полети у орбиталну станицу ракетом Сојуз МС-22, али је и члан главне посаде која би требало да полети са Земље у пролеће 2023. године ракетом Сојуз МС-23, наводи руска агенција.

БОНУС ВИДЕО: 

ТАКСИ ЗА СВЕМИР: SpaceX вози астронауте за агенцију НАСА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОГНОЗЕ ИЗ РУСИЈЕ: Глад широм планете почиње на јесен