ЖУРЕ ДА СТИГНУ ПРЕ КИНЕЗА: Америчка морнарица мора да извади срушени Ф35 да Пекинг не би добио драгоцене информације

М.Ђорђевић

26. 01. 2022. у 09:44

МОРНАРИЦА Сједињених Држава покушава да извуче свој најнапреднији борбени авион из дубина Јужног кинеског мора, што је изузетно сложена операција. Аналитичари сматрају да ће је Пекинг пажљиво пратити.

ЖУРЕ ДА СТИГНУ ПРЕ КИНЕЗА: Америчка морнарица мора да извади срушени Ф35 да Пекинг не би добио драгоцене информације

EPA

Ф-35Ц, једномоторни стелт ловац и најновији млазњак у флоти америчке морнарице, срушио се на носач авиона током рутинских операција у понедељак.

Ратни авион вредан 100 милиона долара ударио је у пилотску палубу носача авиона од 100.000 тона, а затим пао у море када се његов пилот катапултирао, саопштили су званичници морнарице. Пилот и шест морнара су повређени

Док је штета на Винсону била само површна, морнарица сада има тежак задатак извуче Ф-35 са дна океана.

Иако морнарица није открила где се у Јужном кинеском мору догодила несрећа, Пекинг тврди да је скоро цео водни пут од 3,3 милиона квадратних миља (3,3 милиона квадратних километара) његова територија и јача своје присуство изградњом и милитаризацијом тамошњих гребена и острва. Пловила кинеске морнарице и обалске страже стално су присутна у водама Јужног кинеског мора, док САД оспоравају кинеске територијалне претензије.

Није било званичног коментара Кине о несрећи, а државни медији су о томе извештавали само цитирајући "стране медије". Али Кина ће готово сигурно желети да прегледа срушени Ф-35, кажу аналитичари.

- Кина ће покушати да лоцира летелицу и детаљно је испита користећи подморнице, и једну од својих подморница за дубоко роњење - каже Карл Шустер, бивши директор операција у Заједничком обавештајном центру америчке Пацифичке команде на Хавајима.

Шустер, бивши капетан америчке морнарице, рекао је да је могуће да Кина сматра да има право и да извади авион из воде на основу својих територијалних захтева у Јужном кинеском мору.

- Пекинг може да тврди да из воде извлачи потенцијалну опасност по животну средину или страну војну опрему из својих територијалних вода - рекао је Шустер.

Али таква операција би представљала политички ризик, каже Колин Кох, научни сарадник на школи међународних студија у Сингапуру.

- Ако се то деси, то може довести до погоршања тензија са САД. Не верујем да Пекинг има воље за то - рекао је он.

- Међутим, можемо очекивати да Кинези прате, мотре се и прате сваку америчку операцију спасавања и поправке - рекао је Кох.

Шустер је рекао да ће америчка морнарица вероватно задржати извесно присуство у области где се верује да се олупина налази, што би могло да потраје месецима, у зависности од тога колико је дубоко авион потонуо. 

Амерички бродови за спасавање путоваће до локације 10 до 15 дана, рекао је Шустер, а поправка би могла да потраје и до 120 дана.

На питање да ли би САД могле само да униште олупину торпедом или експлозивним пуњењем, аналитичари су рекли да је то мало вероватно, јер то може да остави разбацане делове које свака заинтересована страна може да пронађе. 

Овај покушај спасавања летелице биће треће извлачење из дубина. Прошлог новембра британски Ф-35Б срушио се при полетању са палубе свог носача авиона у Средоземно море. Године 2019. јапански Ф-35А срушио се у Пацифик. Али Јапан је извукао само мале делове јапанске летелице јер се сматра да је тај авион ударио у воду пуном брзином.

 

БОНУС ВИДЕО: 

ДАНАС ЈЕ 50 ГОДИНА ОД ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ: Срушио се авион ЈАТ-а, преживела је једино Весна Вуловић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЕКСПЛОЗИЈА ГАСА У НИГЕРИЈИ: Деветоро погинулих, срушила се зграда