НЕЋЕМО РАЗМЕШТАТИ ВОЈСКУ ПО УКРАЈИНИ: Столтенберг поручио - спремни смо за разговор, шаљемо ове недеље предлог Русији

Танјуг

26. 01. 2022. у 00:38

НАТО ће касније ове недеље послати писани предлог Кремљу како би "покушао да пронађе пут за напредак" у тренутку растућих тензија око гомилања руских трупа на граници Украјине, рекао је данас генерални секретар Јенс Столтенберг.

НЕЋЕМО РАЗМЕШТАТИ ВОЈСКУ ПО УКРАЈИНИ: Столтенберг поручио - спремни смо за разговор, шаљемо ове недеље предлог Русији

Фото: Yves Herman, Pool via AP

- Навешћемо да смо спремни да седнемо и разговарамо о контроли наоружања, разоружању, транспарентности војних активности, механизмима снижавања ризика и другим питањима која се тичу европске безбедности, а такође смо спремни да саслушамо руске забринутости  - поручио је Столтенберг за Си-Ен-Ен.

Говорећи из Брисела, Столтенберг је рекао да "још увек постоји дипломатски излаз" из руско-украјинске кризе, "али то захтева да Русија деескалира и да покаже спремност да се у доброј вери укључи у политичке разговоре са НАТО-ом и њиховим савезницима".

Столтенберг је навео и да Алијанса неће размештати снаге у Украјини.

- Борбене јединице НАТО-а неће бити распоређене у Украјини, али морамо бити сигурни да нема неспоразума око наше спремности, наше посвећености да одбранимо све савезнике, посебно у источном делу алијансе - рекао је он за америчку телевизијску мрежу.

Шеф НАТО-а је прошле недеље најавио да ће западна војна алијанса ускоро послати своје писмене предлоге Русији, одговарајући на безбедносне захтеве Москве и предложити озбиљне разговоре о контроли наоружања и мерама транспарентности војних активности и распоређивања ракета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ПАКАО СА НЕБА! Застрашујући снимак руских Алигатора у акцији, растурили камуфлирани конвој украјинске војске (ВИДЕО)