ПОКУШАЈ ПСИХОЛОШКОГ ПРИТИСКА НА РУСИЈУ: Пентагон повлачи опасан потез на шаховској табли - да ли је права мета "Северни ток 2"

Новости онлајн

25. 01. 2022. у 22:17

ПО ЛИНИЈИ Русија-НАТО сада видимо размену дипломатских и тактичких удараца. Овде видимо одређену партију шаха у којој НАТО покушава да изврши притисак уз помоћ своје војне снаге. Русија покушава да иде дипломатским путем, а НАТО се понаша све агресивније “, каже руски експерт Артемиј Атаманенко.

ПОКУШАЈ ПСИХОЛОШКОГ ПРИТИСКА НА РУСИЈУ: Пентагон повлачи опасан потез на шаховској табли - да ли је права мета Северни ток 2

Фото: Танјуг/АП

Одлуку САД да повећају борбену готовост трупа у земљи и иностранству због ситуације око Украјине руски експерти виде као елемемент информационо – психолошког рата, али су сигурни да Пентагон неће ратовати са Русијом због Украјине.

Руски експерт Константин Блохин сматра да Пентагон тиме жели да демонстрира своју одлучности и жељу за ратовањем, али да то не значи да ће Америка започети овај рат и конкретно да ће се борити за Украјину против Русије.

Ескалација ситуације у Донбасу је вероватна, а иза свега стоје покушаји да се Русија санкционише, сматра Блохин.

- Чак и опозив дипломата из Украјине је такође један од корака који се обично предузима пре почетка рата. Међутим, они не троше никакве додатне ресурсе, већ само показују да се спремају за сукоб са Русијом. Дакле, у том духу се читава ствар мора тумачити. Они неће ратовати за Украјину, а ограничена ескалација у Донбасу је сасвим могућа како би оправдали неке санкције које планирају да уведу - каже Блохин.

Експерт сматра да иза свега овога не стоје само покушаји да се Русија сатанизује, већ да се блокира тренутно главни руски енергетски пројекат.

- Главни задатак је покушај да се заустави пуштање у рад ‘Северног тока 2’, јер је од свих руских акција за САД тај пројекат најпроблематичнији, пошто се сматра да тај гасовод безусловно доводи до слабљења економских могућности САД у Европи. Јасно је да ће Русија и Немачка од тога имати највише користи, док ће САД остати без посла - каже Блохин.

Русија се залаже за мир и дијалог

Портпарол Пентагона Џон Кирби је саопштио да су САД повећале борбену готовост трупа у земљи и иностранству због ситуације око Украјине и прецизирао је да је Пентагон у кризној ситуацији око Украјине довео око 8,5 хиљада војника у САД у стање повећане готовости за пребацивање у Европу, док је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је Северноатлантска алијанса почела да јача своје војно присуство на источном крилу и проучава могућност да тамо пошаље додатне борбене групе НАТО-а да заштите земље Алијансе.

Руски политиколози такође сматрају да НАТО тиме намерно заоштрава ситуацију у сенци преговора са Русијом о безбедносним гаранцијама које су у току.

Говорећи о преговорима који се воде између Русије, НАТО-а и САД око безбедносних гаранција, политиколог Јуриј Светов истиче да Американци покушавају да преговарају са позиције силе, да диктирају услове, верујући да и даље располажу правом да „шире демократију у свету“.

Према његовим речима, ови потези Вашингтона, по свему судећи, требало би да покажу спремност САД да пребаце своје трупе у Европу и да тргују око безбедносних гаранција, али ће такође наставити политику демонизације Русије, којом је представљају као агресивну земљу.

- Ипак бих желео да сачекам њихов писмени одговор. То што Американци не желе да се то објави, може да говори да ће бити неких уступака. Истовремено, сумњам да ће Американци позитивно одреаговати на кључна питања о којима Русија говори - каже Светов.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

АНГЕЛИ МЕРКЕЛ ЗАЗВОНИО ТЕЛЕФОН НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ: Његова реакција ће вас одушевити

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Представник Крима- Украјина у тренутним границама неће опстати; Украјинске трупе гранатирале Пантелејмоновку