БЕЗУСПЕШНО И ДРУГОГ ДАНА: Председнички избори у Италији, опет доминирали бели листићи, премијер Драги све извеснији кандидат?

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

25. 01. 2022. у 20:13

КАО и синоћ, после првог круга избора за председника Италије који би требало да замени Серђа Матарелу, после седам година, вечерас у другом кругу поново су доминирали бели листићи.

БЕЗУСПЕШНО И ДРУГОГ ДАНА: Председнички избори у Италији, опет доминирали бели листићи, премијер Драги све извеснији кандидат?

Фото: ЕПА

Понедељак и уторак протекли су у правом стампеду сусрета лидера партија и предлога кандидата за председника, тако су се вечерас, на крају пребројавања гласова, појавила имена којих није било синоћ или су била присутна у безначајном броју.

Почиње истински хаотично стање у надметању ко ће, или неће са ким у коалицију. Још само сутра важи двотрећинска већина у исходу гласања, а у четвртак се прелази на просту већину, 50 посто плус један.

Рекорд у броју сусрета са лидерима имао је Матео Салвини, лидер Лиге, који је данас пре почетка гласања објавио тзв. ружу кандидата, три личности. Са њима се не слаже леви центар и лидер Демократске партије (ПД) Енрико Лета, који је најавио да неће гласати за та имена већ ће предложити свог кандидата.

Име Мариа Драгија било је и остало истински врућ кромпир, јер би његова „селидба у Квиринале“ (палату председника Републике), по онима који су за то да остане на челу Владе, донела огромну забринутост због могућне дизгрегације Владе коју је он успевао да држи у равнотежи без обзира на различите политичке полове.

Фото: ЕПА

Добар део „Покрета пет звездица“ на челу са Ђузепеом Контеом, партије која представља већинску у Влади, сматра да „треба пронаћи алтернативно име за председника Републике“ и није за то да се Драги пресели у Квиринале. Премијер се не оглашава, састао се или чуо телефоном са лидерима највећих партија, само је из Владине палате Киђи стигло саопштење - „Драги ће урадити оно што парламентарне партије буду тражиле да ради“.

На сцени се све чешће појављивало име Пјера Фердинанда Казинија, бившег председника Посланичке скупштине, који је изјавио „политичка страст је мој живот“. Његову кандидатуру подржава Матео Ренци, лидер Партије „Италиа Вива“ и некадашњи премијер, а подржава га и део партија центра.

Сутра је трећи дан гласања са двотрећинском већином, ко држи „џокера у руци“ односно ко ће успети да обједини партије које до сада нису биле истомишљеници и изнедри новог председника могућно је да ће се већ видети у четвртак у четвртом кругу.

БОНУС ВИДЕО - ПРОЦЕС ВЕКА ПРОТИВ МАФИЈЕ: У судници 350 оптужених са 900 адвоката

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: 17. тест од почетка године