ХЕРОЈ МИЛЕР НАЉУТИО РУСИЈУ: Путиново одликовање директора "Гаспрома" изазвало буру у огромној земљи

Б. Влаховић - дописник из Москве

24. 01. 2022. у 08:20

ОДЛУКА руског председника Владимира Путина да додели Орден хероја рада председнику "Гаспрома" Алексеју Милеру, уочи његовог 60. рођендана, изазвала је огроман број негативних коментара на друштвеним мрежама.

ХЕРОЈ МИЛЕР НАЉУТИО РУСИЈУ: Путиново одликовање директора Гаспрома изазвало буру у огромној земљи

Милеров Гаспром највећа гасна фирма на планети, Фото Т. С.

У образложењу се каже да је Милер одликован за "посебне радне заслуге пред државом и народом".

Главни разлог за такву негативну реакцију је тај што Милер спада међу оне са највишим годишњим зарадама у Русији. Они који критикују сматрају да би било праведније да су му доделили орден "хероја капиталистичког рада".

Алексеј Милер је Путинов земљак и сарадник из председникових "петербушких" времена. Њега и Дмитрија Медведева и још једну групу земљака Путин је довео у Москву кад је постао председник и доделио им важне функције. Њих у народу зову "Питерски клан". Овај привредник је раније од Путина примао високо ордење међу којима су Орден за заслуге пред отаџбином, Орден Руске православне цркве Сергеја Радоњешког, а 2010. га је наградила руска влада за науку и технику.

На функцији председника "Гаспрома" налази од 2001. а последњи пут му је продужен мандат на пет година 2021.

Фото Промо

Најжешћи критичари доделе Ордена хероја рада Милеру су левичари. Посланик скупштине

Петербурга Борис Вишњевски је назвао спрдњом доделу овог ордена Алексеју Милеру.

Познати опозициони политичар и блогер, посланик у скупштини Саратова Николај Бондаренко сматра да је негативна реакција у друштву оправдана јер се ради о човеку великог богатства.

- Милер није створио "Гаспром", то је наслеђе из СССР-а - објаснио је преко свог јутјуб-канала посланик Николај Бондаренко.

Кординатор Левог фронта Сергеј Удаљцов каже:

- Каква су времена, такви су и хероји. Додељивање тог ордена Милеру само може да разљути обичне грађане, поготово што у пола места Русије у провинцији није направљена гасна мрежа.

Опозициони руски медији су више пута писали и објављивали репортаже о раскошној вили у којој живи Алексеј Милер. Сада новинарка Татјана Маршанова иронично каже да Милер као херој рада неће морати да плаћа станарину, а кад умре, бесплатно ће му направити споменик.

Огорчење  због "наследника"

ДИРЕКТОР Центра за заштиту синдикалних права Валентин Урусов изјавио је да додељивање ордена хероја рада богаташима у Русији може да изазове само смех и огорчење код оних који једва састављају крај са крајем. Урусов истиче да су Милер и други Путинови земљаци заузели добро плаћена места, а сада се у богатим компанијама запошљавају деца људи из Путиновог окружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РИЗИК ОД МЕЂУНАРОДНОГ СУКОБА РАСТЕ: Ево шта је поручио начелник генералштаба Оружаних снага САД