КАПИЈА ЗА ДОБРЕ ОДНОСЕ СА ЕВРОПОМ: У Норвешкој почињу тродневни разговори са талибанима

Танјуг

23. 01. 2022. у 12:33

ТАЛИБАНСКА делегација коју предводи министар спољних послова Амир Кан Мутаки, почела је данас тродневне разговоре у Ослу са званичницима западних влада и представницима авганистанског цивилног друштва због погоршања хуманитарне ситуације у Авганистану.

КАПИЈА ЗА ДОБРЕ ОДНОСЕ СА ЕВРОПОМ: У Норвешкој почињу тродневни разговори са талибанима

Фото: ЕПА

Првог дана разговора представници талибана састаће се са активисткињама за заштиту права жена и бранитељкама људских права из Авганистана и из авганистанске дијаспоре, преноси агенција АП.

Пре разговора, талибански заменик министра културе и информисања објавио је на Твитеру поруку у којој је изразио наду у "добро путовање пуно достигнућа" и захвалио се Норвешкој, земљи за коју је рекао да се нада да ће постати "капија за добре односе са Европом".

Како се наводи, Уједињене нације су успеле да обезбеде извесну ликвидност и дозволиле новој администрацији да плаћа увоз, укључујући струју, али су упозориле да се чак милион авганистанске деце налази у ризику од глади, а да већина становништа од 38 милиона људи у земљи живи испод граница сиромаштва.

Норвешко министарство спољних послова саопштило је да ће се делегација талибана састати са Авганистанцима у Норвешкој.

- Норвешка наставља да учествује у дијалогу са талибанима како би промовисала људска права, учешће жена у друштву и јачала хуманитарне и економске напоре у Авганистану као подршку авганистанском народу- наводи се у саопштењу министарства спољних послова.

Делегација САД, коју предводи специјални представник за Авганистан Том Вест, планира да разговара о "формирању репрезентативног политичког система, да одговори на хуманитарну и економску кризу, безбедности и борби против тероризма, заштити људских права, посебно образовања за девојке и жене", наводи се у саопштењу америчког Стејт департмента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАЗГОВОРИ У АНКАРИ ДОНЕЛИ МАЛО УСПЕХА: Турски званичници не налазе заједнички језик са Шведском и Финском