САЈБЕР НАПАД НА ГЛОБАЛНО ФИНАНСИЈКО ТРЖИШТЕ: Израел и 10 земаља извели симулацију хаковања берзи

П. З. С. /rt.com

10. 12. 2021. у 11:53

ИЗРАЕЛ је извео вежбу заједно са 10 земаља која је симулирала опасан сајбер-напад на финансијска тржишта широм света, покушавајући да створи реалан сценарио панике и хаоса који би потом уследили, пренео је Ројтерс.

САЈБЕР НАПАД НА ГЛОБАЛНО ФИНАНСИЈКО ТРЖИШТЕ: Израел и 10 земаља извели симулацију хаковања берзи

Фото Depositphotos

Међународна сајбер вежба, названа „Колективна снага“, изведена је у четвртак заједно са Сједињеним Државама, Британијом, Немачком, Италијом, Тајландом и Уједињеним Арапским Емиратима, између осталих земаља, као и са великим финансијским институцијама попут Међународног монетарног Фонда (ММФ) и Светске банке, наводи лист.

Званичницима трезора из земаља учесница приказан је филм који описује симулиране догађаје, у којем наратор наводи да су осетљиви подаци украдени и подељени на Дарк Вебу, „стварајући хаос на финансијским тржиштима“ у периоду од 10 дана.

Вежба – коју је израелско министарство финансија наводно назвало „ратном игром“ – прошла је кроз низ различитих врста напада, укључујући пробоје система који су утицали на тржишта девиза и обвезница, ликвидност и сигурност података које деле извозници и увозници широм света. Такође је испитан и утицај обмањујућих новинских извештаја на будућу кризу, као и кораке које би владе требало да предузму.

-Банке апелују на хитну помоћ за ликвидност у мноштву валута како би се зауставио хаос док друге стране повлаче своја средства и ограничавају приступ ликвидности, остављајући банке у нереду и пропасти.

Израелски званичници су указивали на мање пробоје у компанијама у прошлости, рекавши да су такви напади могући у ширем обиму и да се само глобалном сарадњом могу спречити најгори исходи у случају већег хаковања.

-Нападачи су 10 корака испред браниоца, рекао је за Ројтерс Миха Вајс, финансијски сајбер менаџер у израелском министарству финансија, док је други званичник министарства додао да је сарадња између влада и међународних тела „кључна за отпорност финансијског еко-система“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖИВОТ ЕНЦА ФЕРАРИЈА: Из свиле у сиромаштво до светске славе