САДРЖАЈНИ И ЕФИКАСНИ РАЗГОВОРИ: Путин и Мицотакис о сарадњи, потписано пет споразума

Танјуг

08. 12. 2021. у 19:42

ПОСЛЕ састанка данас са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом у Сочију, руски председник Владимир Путин је потврдио да су ти разговори били садржајни и ефикасни.

САДРЖАЈНИ И ЕФИКАСНИ РАЗГОВОРИ: Путин и Мицотакис о сарадњи, потписано пет споразума

Фото: ЕПА

- Разговори су били веома садржајни, ефикасни. Разговарало се о најхитнијим темама наше текуће сарадње - изјавио је Путин, преноси ТАСС.

Путин је рекао да је уверен да ће свеобухватни заједнички план деловања Русије и Грчке за 2022-2024. годину, потписан данас, савршено одговарати постављеним циљевима обе земље. Он је захвалио Мицотакису на посети која се одржава у години обележавања 200-годишњице грчке револуције, којом је земља почела борбу за независност и довела до тога да Грчка постане суверена држава. Путин је напоменуо да је Русија увек подржавала народноослободилачки покрет у Грчкој и да је прва држава која је признала њену независност 1828.

- До данас народе две земље везује чврсто пријатељство, дубоке духовне и културне везе - навео је Путин.

Грчки премијер је истакао да је са Путином имао дугу искрену и продуктивну дискусију о билатералним односима и њиховој перспективи, напомињући да тај састанак види као „још један мост за јачање односа између два народа и прилику за проширење сарадње две владе засноване на узајамном поштовању и обостраном интересу."Он је коментарисао и јучерашњи видео састанак Путина и Бајдена и рекао да су разговори руског и америчког председника позитиван корак напред.

- Мислим да је сама чињеница да је дошло до разговора веома позитивна - рекао је грчки премијер после разговора са Путином.

Он је нагласио да би волео да постоји мапа пута за међусобно смањење тензија, јер ће у супротном, како је објаснио, свет доћи у ситуацију од неколико деценија уназад, и да је у том смислу важно да канали комуникације између две државе остану отворени.

Русија и Грчка потписале су пет споразума након данашњих разговора Путина и Мицотакиса, наводи ТАСС. Конкретно, две земље су потписале Заједнички акциони план Руске Федерације и Републике Грчке за период 2022-2024, саопштио је Кремљ на свом сајту.

У саопштењу се наводи да су Русија и Грчка потписале и Протокол о изменама и допунама Споразума између С С СР и Грчке од 10. априла 1991. о спречавању поморских инцидената ван територијалних вода, као и два меморандум између Министарства науке и високог образовања Русије и Министарства за развој и инвестиције Грчке.

Још два документа данас су потписана, споразум о техничкој сарадњи у области пореске администрације између Федералне пореске службе Русије и Независне управе за јавне приходе Грчке, као и програм заједничких акција Федералне агенције за туризам Русије и Министарства туризма Грчке за 2022-2024, наводи ТАСС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)