ЖАРИШТА У КЛУПАМА: Упркос огромном броју оболелих међу децом, француске власти школе упорно држе отвореним

Г. Чворовић, од сталног дописника, Париз

08. 12. 2021. у 13:18

ОПСЕСИЈА француских власти да школе пошто-пото остану отворене и у великим налетима пандемије корона вируса, поново долази до изражаја.

ЖАРИШТА У КЛУПАМА: Упркос огромном броју оболелих међу децом, француске власти школе упорно држе отвореним

Фото: Профимедиа

Иако околне земље ових дана затварају школе и померају зимске распусте, Емануел Макрон је на становишту да деца морају на наставу. Француска је с поносом истицала и да је прошле године најкраће затварала школе у целој ЕУ.

У овој земљи тренутно је заражено чак хиљаду на сто хиљада деце. И даље отворене школе власти покушавају да објасне чињеницом да међу децом има далеко мање тешких случајева, него међу одраслима. Али, деца поподне долазе кући из школе, где их чекају родитељи, а понекад и баке и деке, када три генерације живе заједно. Опасност од преноса заразе у тим тренуцима је велика, нарочито ако се има у виду да отпорност вакцина слаби, а да за трећу дозу тешко може да се пронађе термин. Али, власт је неумољива.

Познати епидемиолог Филип Амујел изражава жаљење због млаких мера које су донете на Савету одбране у Јелисејској палати. Осим увођења маски у школском дворишту и обустављања неких колективних спортова, све је мање-више остало исто.

- Ситуација у школама је доста алармантна – поручио је Амујел који сматра да је баш у школама можда започео тренутни талас.

Истакао је да је број оболеле деце за кратко удесетостручен.

- Заражено је око 1 одсто деце, што конкретно значи да у разреду с 25 ученика, постоји шанса један напрема пет да се дете инфицира. То представља веома важно жариште ширења заразе, због чега може да се догоди да нећемо моћи да контролишемо ситуацију – упозорио је.

Добар део јавности, укључујући и Амујела, очекивао је да се божићни распуст, који почиње 18. децембра и траје до првих дана јануара, помери недељу дана раније. Померањем деца не би губила од наставе, а то би уједно била значајна подршка успоравању актуелног таласа. Амујел наводи да је управо током двонедељне паузе за Све свете у првој половини новембра Француска имала много мање случајева заразе од својих суседа.

- По повратку с распуста, епидемија је "експлодирала" – поручио је и скренуо пажњу да се ситуација додатно компликује, јер деца испод шест година не носе маске у школама.

ПРВО ГОЈАЗНИ

ВАКЦИНЕ "фајзер" за децу од 5 до 11 година стижу 13. децембра, а од 15. ће на добровољној бази моћи да их прими 360.000 најмлађих који су гојазни или имају неку пратећу болест. Остали ће морати још да причекају. Међу популацијом старијом од 12 година, вакцинисало се 52 милиона, што износи близу 90 одсто, док је другу дозу примило 11 милиона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)