АМЕРИЧКИ ВОЈНИ БУЏЕТ 770 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА! Представнички дом одобрио, издвојено чак 300 милиона за Украјину

Танјуг

08. 12. 2021. у 08:05

ПРЕДСТАВНИЧКИ дом америчког Конгреса је одобрио војни буџет за фискалну 2022. годину у укупном износу од 770 милијарди долара.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ БУЏЕТ 770 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА! Представнички дом одобрио, издвојено чак 300 милиона за Украјину

Фото АП

Војни буџет, односно Закон о ауторизацији националне одбране, подржала су укупно 363 конгресмена, док је 70 било против, преноси агенција Ројтерс.

Буџет сада треба да одобри Сенат, након чега би био достављен председнику на потписивање.

Како оцењује Ројтерс, реч је о огромном годишњем војном буџету, који је за 25 милијарди долара већи од онога што је тражио председник Џозеф Бајден и за око пет процената већи од прошлогодишњег буџета.

Предлог закона, који је резултат интензивних преговора између Представничког дома и Сената, укључује и повећање плата за војнике од 2,7 одсто, као и куповину авиона и бродова морнарице, поред стратегија за суочавање са геополитичким претњама.

На овој верзији закона су радила оба дома америчког Конгреса, а он, између осталог, укључује одредбу о издвајању четири милијарде долара за Европску одбрамбену иницијативу, која је, како наводи руска агенција ТАСС, усмерена против Русије.

Укупно 300 милиона долара биће издвојено за војну помоћ Украјини, док ће још 150 милиона долара отићи на безбедносну сарадњу са балтичким земљама.

Конгресмени су, међутим, из усаглашеног нацрта Закона искључили одредбу о увођењу санкција против пројекта гасовода "Северни ток 2", уклонивши из коначне верзије и појединачне санкције против 35 Руса, међу којима има министара, бизнисмена и новинара.

Посланици су такође изоставили амандман којим би се Американцима забранило да купују руске државне обвезнице.

Што се тиче Кине, буџет подразумева 7,1 милијарду долара за Пацифичку одбрамбену иницијативу, као и изјаву о америчкој подршци одбрани Тајвана.

Из коначне верзије Закона избачен је и предлог којим би се од жена захтевало да се региструју како би и оне могле бити регрутоване за војску.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)