КОРОНА ВИРУС У ФРАНЦУСКОЈ: Нове мере - Затворене дискотеке, укинути новогодишњи коктели у фирмама

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

06. 12. 2021. у 22:50

СУОЧЕНИ са изузетно високим бројкама у петом налету корона вируса, француске власти су у понедељак на Савету одбране донели нове мере које имају за циљ да грађанима, уколико их се буду придржавали, омогуће колико-толико нормалну прославу Божића.

КОРОНА ВИРУС У ФРАНЦУСКОЈ: Нове мере - Затворене дискотеке, укинути новогодишњи коктели у фирмама

Фото: ЕПА

На савету одбране, којим је у Јелисејској палати председавао председник Макрон, закључено је да треба истрајати на вакцинацији и поштовању мера дистанцирања, с циљем да не дође до новог карантина.

Закључке су у понедељак увече пренели премијер Жан Кастекс и министар здравља Оливије Веран. Кастекс је нагласио да вирус брзо циркулише, са близу 50.000 заражених дневно, што је изнад нивоа у претходним таласима. Истакао је и да расте притисак у болницама, и да су здравствени радници изнурени двогодишњом пандемијом, али је истовремено позвао грађане на луцидност, без усплахирености, јер иако број оболелих расте, ситуација није иста као раније, пошто се вакцинисало 52 милиона људи.

Премијер је навео да вакцина временом губи ефикасност, што после пет до шест месеци повећава ризик од хоспитализације. Зато је позвао да се имунитет ојача трећом дозом. Рекао је да заштита тако бива 4 пута већа, а да старији од 60 година с три вакцине имају 20 пута мање изгледа да заврше у болницама.

Истакао је да је до сада у Француској 10 милиона грађана већ добило трећу дозу, а да се до почетка јануара очекује да је прими још 15 милиона. Новост је то што старији од 65 година више неће морати да заказују термин, већ ће моћи да се цепе слободним доласком у центре за вакцинацију. То исто важи и за све оне који до сада уопште нису цепљени.

Фото: ЕПА

Кастекс је нагласио да је у Француској до сада са две дозе вакцинисано близу 90 одсто оних који могу да приме вакцину, односно старијих од 12 година.

Како је истакао премијер, према проценама Института "Пастер", уз вакцинацију је потребно смањити и циркулацију вируса за десет одсто, да не би дошло до пребукираних капацитета у болницама. Зато је појачан санитарни протокол, пре свега у школама, јер вирус у категорији испод 12 гдоина нарочито циркулише. У овој категорији има близу 1.000 заражених на сто хиљада становника. Маске су сада обавезне и у школском дворишту, а максимално ће се смањити бављење колективним спортовима.

Стручни савет у Француској је да се вакцинише 360.000 деце узраста од 5 до 11 година, који су гојазни или су са ризичним патологијама. Вакцинација деце с ризиком почеће 15. децембра. Премијер је најавио да се очекује да се до краја године цепљење отвори за сву децу овог узраста, на добровољној основи.

Такође, међу мерама је и позив да се што више ради од куће, два до три дана недељно, где год је то могуће. Кастекс је најавио да ће у државној администрацији то бити три дана.

Фото Танјуг/АП

Истовремено, позвао је да, до краја године, у фирмама, на различитим скуповима, као што су новогодишње прославе, али и испраћаји запослених у пензију или другу фирму, укину јело и пиће, јер је опасност нарочито велика када се у затвореном простору скине маска да би се јело и пило.

За окупљања напољу, као што су божићни вашари, затражио је протокол којим ће се строго контролисати конзумирање јела и пића, и то само на одвојеним и изолованим местима.

Премијер је затражио и да се систематичније контролише санитарна пропусница у ресторанима, у саобраћају, на спектаклима.

- Ако се ове мере поштују у следеће три седмице, и наставимо да се вакцинишемо, проћи ћемо овај талас – нагласио је Кастекс.

Као најдрастичнију меру саопштио је затварање дискотека и ноћних клубова у следеће 4 седмице, јер, како је рекао, вирус циркулише нарочито међу младима, чак и вакцинисанима. Истовремено је најавио економску помоћ власницима. Саветовано је и обавезно ношење маски унутра, али и напољу, када има људи, као и отварање прозора 10 минута сваког сата, кад год је то могуће.

Минстар здравља Оливије Веран је пренео да тренутно у Француској има више од 400 заражених на сто хиљада становника, што је јаче него у трећем таласу.

Фото Танјуг-АП

- Вирус циркулише брзо и много – рекао је Веран.

Истакао је да се на интезивној нези тренутно налази више од 2.200 људи оболелих од ковида, и да се на сваких десет минута прима по један нови пацијент на реанимацију, док у болнице сваког минута улази по један оболели од корона вируса.

Од тога, у болницма је осамдесеторо деце, од којих 15 на интезивној нези, што показује да су деца углавном отпорна на ову болест, али да треба водити рачуна да је не пренесу родитељима, бакама и декама.

- Још имамо судбину у својим рукама, захваљујући вакцинацији – рекао је.

Веран је навео да је у Европи до сада забележено око 400 случајева оболелих сојем омикрон, али да их има вероватно више хиљада који су у току дијагностицирања. Од тога, 25 случајева има у Француској, од којих је 21 допутовао из Јужне Африке и околине, а регистроване су и четири прве заразе на домаћем тлу.

Истакао је да је према до сада познатим подацима та варијанта много заразнија него делта, али да нема клиничких елемената који би указали да је опаснија по људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)