КРАЉИЦА ЋЕ НАПУСТИТИ ПРЕСТО? Ово су разлози због којих би се Елизабета одрекла титуле

Novosti online

06. 12. 2021. у 10:16

КРАЉИЦА Елизабета II је и даље на трону британске монархије. Ипак, у последње време, ако не често, а оно свакако чешће него иначе се дешава да пропусти неки важан догађај због здравствених проблема.

КРАЉИЦА ЋЕ НАПУСТИТИ ПРЕСТО? Ово су разлози због којих би се Елизабета одрекла титуле

Фото: ЕПА

Тада су и почеле спекулације да ли ће се краљица можда повући, и трон уступити принцу Чарлсу.

Али заиста, шта би било потребно да краљица Елизабета II одустане од престола?

У септембру 2021. биограф Метју Денисон објавио је књигу "Краљица", дубински увид у најдужу владавину у енглеској историји, коју Елизабета II планира да настави колико год физички буде била у могућности. Према одломку из Денисонове књиге, краљица је неколико пута рекла да је једино што може да је скине са трона њено здравље. Једном је рекла својој рођаки Маргарет да никада неће помислити да абдицира, "осим ако не добијем Алцхајмерову болест или доживим мождани удар". А када се кантарберијски надбискуп Џорџ Кери повукао са своје функције 2003. године, она му је рекла: "То је нешто што не могу да урадим. Наставићу до краја."

Краљица воли да каже да је њена власт несебичан чин, услуга јавности која је обожава и заслужује.

Подсећања ради, Велика Британија има већ унапред припремљен план за тренутак када краљица Елизабета II умре. 

Најмање 12 дана - између њене смрти, сахране и даље - Британија ће стати. Хаос ће коштати британску економију милијарде фунти изгубљених зарада. Берзе и банке ће се вероватно затворити. И сахрана и следеће крунисање постаће формални државни празници, сваки са процењеним економским ударом на бруто домаћи производ од 1,2 до 6 милијарди фунти, а да не говоримо о организационим трошковима. Али фокусирање на финансијске поремећаје не почиње да описује саму величину краљичине смрти. Биће то догађај другачији од било чега што је Британија видела од краја Другог светског рата. Биће за почетак и неких тривијалних ствари, готово протоколарних - Би-Би-Си ће отказати све хумористичне емисије. Принц Чарлс ће можда променити име, а биће промењене и речи државне химне. Британски Комонвелт би се чак могао потпуно распасти.

Смрт принцезе Дајане и краљице мајке изазвала је таласе јавне жалости и хистерије. Али смрт краљице Елизабете II, због њене дуговечности и фундаменталног места у врху британског друштва, биће на потпуно новом нивоу. Већина Британаца једноставно никада није упознала живот без краљице. Биће то чудно, неизвесно време.

Оно што ће се дешавати у сатима након краљичине смрти много ће зависити од начина њеног одласка. Ако се очекује смрт (рецимо, од дуге болести), онда ће бити направљени детаљни планови како се понашати, шта радити и када и како то објавити. Ови планови се већ праве. Унутар Бакингемске палате све оно што се односи на краљичину смрт и каснију сукцесију носи кодни назив "Мост". Али ако је смрт изненадна или неочекивана, вест би могла одмах изаћи на непланиран и неконтролисан начин. Ово се догодило када је принцеза Дајана умрла након саобраћајне несреће у Паризу 1997. У сваком случају, већина запослених у палати и повезаним институцијама биће одмах послата кући. Краљевски двор има телефонску линију за особље за дистрибуцију вести и упутстава запосленима у оваквим приликама. Ако се очекивала смрт краљице, вест ће се најпре проширити главним ТВ каналима. 

Сви Би-Би-Си канали ће прекинути програм. Остали независни канали неће бити у обавези да прекину свој редован програм, али готово сигурно хоће. Ако би се њена смрт догодила преко ноћи, то би било објављено у 8 сати ујутро. Би-Би-Си активно вежба за евентуалну смрт монарха како не би био ухваћен неспреман.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)