НОВИ ТАЛАС КОВИДА "ГАЛОПИРА" ФРАНЦУСКОМ: Савет одбране заседа у Јелисејској палати, ускоро одлука о борби са пандемијом

Г. Чворовић - Од сталног дописника: ПАРИЗ

06. 12. 2021. у 07:16

ВИШЕ од 42 хиљаде нових случајева заразе корона вирусом забележено је у недељу у Француској, уочи Савета одбране на коме ће у понедељак у Јелисејској палати власти разматрати како да се даље боре са галопирајућим таласом ковида.

НОВИ ТАЛАС КОВИДА ГАЛОПИРА ФРАНЦУСКОМ: Савет одбране заседа у Јелисејској палати, ускоро одлука о борби са пандемијом

Фото. АП

У просеку, у протеклих недељу дана дневно се заражавало 42 хиљаде људи, у односу на 28.000 пре недељу дана, док се пре месец дана овај број кретао око 6 хиљада. За један дан, на реанимацију је примљено 70 најтежих болесника, а укупни број људи на интезивној нези износи 2.066. У болницама се од ковида лечи 11 и по хиљада људи.

Прву дозу вакцине примило је 52 милиона људи, а другу 51 милион, што износи око 77 одсто укупне популације, односно чак близу 90 одсто оних који могу да је приме, тј. старији су од 12 година. Једна од тема на Савету одбране биће могућност вакцинисања деце узраста од 5 до 11 година. Од 4. децембра до данас чак 10 милиона одраслих примило је трећу дозу. Она ће бити неопходна свима од 15. јануара, да би им санитарна пропусница била валидна.

Због високог степена вакцинисања притисци на болничке капацитете су далеко мањи него у претходним таласима, иако има велики број заражених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)