ОМИКРОН РИЗИК ЗА ЕКОНОМИЈУ САД: Голдман САКС смањио процену раста за 2022.

Танјуг

05. 12. 2021. у 17:49

ИНВЕСТИЦИОНА банка Голдман Сакс смањила је прогнозу економског раста САД на 3,8 одсто за 2022. годину, наводећи као разлог ризике и неизвесности због појаве омикрон соја корона вируса.

ОМИКРОН РИЗИК ЗА ЕКОНОМИЈУ САД: Голдман САКС смањио процену раста за 2022.

Фото: Танјуг/АП

Голдман Сакс је раније предвиђао раст америчке привреде у 2022. години од 4,2 процента, преноси тв станица ЦНН и додаје да је банка такође снизила процену привредне експанзије за четврти квартал ове године на 2,9 одсто међугодишње са првобитно пројектованих 3,3 посто.

Економиста Голдмана, Џозеф Бригс, оценио је да би омикрон могао да успори поновно отварање привреде, али да се очекује "само скромно успоравање" потрошње на услуге.

-Иако су многа питања још увек без одговора, мислимо да је сада највероватнији умерени негативан сценарио, према којем се вирус шири брже, а имуни одговор на ову тешку болести бити само мало ослабљен“, навео је он у белешци.

Недостатак радника могао би да потраје дуже ако се људи не буду осећали спремнима да се врате на посао због овог соја, сматра Бригс.

Голдман је указао на то да би ширење вируса могло да погорша ситуацију са снабдевањем уколико друге земље уведу строжа ограничења, те да би повећање стопе вакцинације међу спољнотрговинским партнерима спречило озбиљне поремећаје.

Прогноза Голдман Сакса за САД долази након што је извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева овог викенда упозорила на једном Ројтерсовом догађају да ће ММФ вероватно смањити своје процене глобалног економског раста због омикрона, напомиње ЦНН.

-Чак и пре појаве ове нове варијанте, били смо забринути да опоравак... помало губи замајац, рекла је она, додајући да би нови сој могао врло брзо да се прошири, што би потенцијално урушило самопоуздање економија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)