РЕЧ БОЖИЋ НЕ КОРИСТИТИ: Европска комисија у приручнику за "коректну комуникацију" директно удара на хришћанске темеље континента

Љиљана Бегенишић

05. 12. 2021. у 08:00

РУШИ се хришћански идентитет Европе, намера је да се пониште њени хришћански корени како Европа не би била оно што јесте више од хиљаду година - хришћанска. Намеће се глобализам као главна идеологија новог светског поретка, на томе се ради све агресивније и све интензивније. Србија ће, ако жели да уђе у Европску унију, све то морати да прати и прихвати.

РЕЧ БОЖИЋ НЕ КОРИСТИТИ: Европска комисија у приручнику за коректну комуникацију директно удара на хришћанске темеље континента

Фото АП

Овако социолози и верски великодостојници тумаче документ Европске уније у коме се званичницима ЕУ препоручује да не користе реч Божић или ознаке типа "у време Божића", али ни израз крсно име, него неутрално - прво име.

- Не слави свако хришћанске празнике... Такве реченице могу бити стресне, зато треба говорити "празнично време" - препоручују се у документу који је саставила европска комесарка за равноправност и једнаке могућности Хелена Дали. Материјал има 30 страница и носи назив "Упутства за инклузивну комуникацију".

У њему је, такође, наведено да треба избегавати ословљавање са "даме и господо", и обраћати се са - "драге колеге". Не треба користити ни госпођа или госпођица, због родне коректности...

Као образложење наведено је да би ова упутства требало да послуже "да се од ЕУ створи унија једнакости", али и да се створи полно, верски и расно неутрални језик.

Документ је, након што је у изводима објављен у италијанском листу "Ђорнале", изазвао лавину негативних реакција, па је повучен "на дораду". Оштро га је критиковао и Ватикан, оцењујући га за покушај да се пониште хришћански корени Европе, а у неким британским медијима појавили су се наслови како ЕУ "забрањује Божић и име Марија".

- Ради се на дехристијанизацији Европе, европски идентитет треба да буде нешто друго - каже, за "Новости", социолог др Љубиша Деспотовић, и подсећа да је у Уговору из Мастрихта, сачињеном пре 30 година, избачен хришћански идентитет Европе.

Деспотовић сматра да се одавно, а у последње време све агресивније, намеће глобализам као главна идеологија новог светског поретка, а као проблем наводи што је отпор људи према оваквим иницијативама слаб, јер су грађани Европе или атеисти или антитеисти.

Да оваква иницијатива Европске комисије никога не треба да чуди сматра Миша Ђурковић, из Института за европске студије.

- У Америци су већ дуго у културном рату веома актуелни спорови око Божића, који полазе од идеје да овај хришћански празник треба заменити "универзалним" празником, будући да прослава Божића наводно вређа атеисте, припаднике "филозофских покрета" и других конфесија. Сада је то коначно стигло у Европу - наглашава Ђурковић за "Новости". - У Европи је већ десетак година, такође, тренд да се хришћанско наслеђе протерује из јавног простора, школа и свега онога што је дефинисало традиционалну хришћанску Европу.

Ђурковић подсећа да се пре десетак година водио велики спор око одлуке Европског суда за људска права да нареди Италији да избаци распећа из школа.

- Онда је држава поднела приговор иза кога је стало чак двадесет других држава, па је суд морао да устукне и да на апелацији промени одлуку - наводи наш саговорник. - Ово се сада јавља јер су радикални левичари, дубоко антихришћански усмерени, који воде данашњу ЕУ, врло охрабрени новом владом у Немачкој и још јачим скретањем западне Европе улево. Но, отуд се источна Европа осећа све заробљеније у таквој унији, јер је види као облик неокомунистичког атеистичког система.

Ни за протођакона из Епархије шабачке Љубомира Ранковића документ Европске комисије којим се "протерује" Божић није никакво изненађење, јер је Европа, како каже, одавно показала да је нехришћанска.

Наш саговорник цитира Достојевског који је писао "када идем у Европу као да идем на гробље", и наводи да се Европска унија у свом уставу одрекла хришћанских симбола и термина, те да је одавно окренула леђа хришћанству.

Протођакон Ранковић наводи примере из скандинавских земаља у којима се цркве из 14. и 15. века продају као простор за клубове и коцкарнице.

- Све велико и вредно што Европа има плод је хришћанске цивилизације и изграђено је на хришћанским темељима, а данас се томе окрећу леђа - не крије огорченост наш саговорник.

КРИТИКА ДАЛА РЕЗУЛТАТ

ЕВРОПСКА комесарка за једнакост Хелена Дали, која је саставила "Упутства за инклузивну комуникацију", рекла је како је намера била да се покаже инклузивна природа Европске комисије, али и признала да документ није успео да постигне оно што је била намера, па ће се још радити на њему. Иначе, Хелена Дали је са Малте, где католичка вера има значајну улогу, па је ова комесарка доживела критике и у родној земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (6)

О ОВОМЕ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ: Чола постао тиктокер - видите прву објаву