ЗАРАЗИО СЕ ПУТУЈУЋИ АВИОНОМ? Нови пацијент заражен омикроном регистрован у Италији

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

02. 12. 2021. у 16:28

ПОСЛЕ првог случаја путника зараженог омикроном, новим сојем корона вируса, који је у Италију стигао авионом из Мозамбика, на римски аеродром Фјумичино и заразио (за сада откривених) осам особа, сада је регистрован други случај.

ЗАРАЗИО СЕ ПУТУЈУЋИ АВИОНОМ? Нови пацијент заражен омикроном регистрован у Италији

Фото:ЕПА

Нови оболели такође је у Италију долетео авионом, а реч је о играчу рагбија који је стигао из Јоханесбурга, преко Амстердама. Он је са римског аеродрома отишао у Алгеру на Сардинији, где је утврђено да је позитиван на нови јужноафрички сој.

У Африку је отишао да игра на турниру у селекцији Каталоније, са тимом из Барселоне, у тренутку када је у том делу света нови сој био веом мало раширен. После три утакмице прошле седмице турнир је прекинут, јер се вирус ширио великом брзином.

Спортиста је ухватио последњи лет према Европи, која је забранила летова из Африке, за Амстердам (Италија је још у новембру забранила летове из Јужне Африке). Урадио је тест пре поласка на пут - био је негативан, урадио је тест у Амстердаму, пре поласка за Рим, опет је био негативан, а исти резултат био је приликом теста на римском аеродрому пре поласка за Алгеру. Када је стигао у Алгеру, последњи тест је показао да је позитиван.

Пре него што је стигла потврда резултата теста у Алгери, млади спортиста (28 година) сам је одлучио да се стави у добровољну самоизолацију иако је био асимптоматичан. Иначе је вакцинисан са обе дозе, осећа се добро, само има симптоме умора.

Фото:ЕПА

Сви путници из авиона Фјумичино -Алгера, њих 130, су у карантину, а сада се улази у траг путницима на линији Амстердам-Фјумичино.

Здравствене службе анализујући овај случај не искључују могућност да се заразио у Африци, али ни да је „покупио вирус“ негде на релацији Јоханезбург-Амстердам, или Амстердам-Рим.

БОНУС ВИДЕО - "НОВОСТИ" У ЦРВЕНОЈ КОВИД ЗОНИ У БАТАЈНИЦИ: Невакцинисани су у смртној опасности, оболели пристижу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)