ЗАШТИТА И ПРОМОЦИЈА: Министри културе ЕУ расправљали о културној баштини

Танјуг

30. 11. 2021. у 23:53

МИНИСТРИ Министри културе Европске уније данас су разговарали о културној баштини и правима на баштину, у контексту одрживог развоја и будућности Европе, као и о начинима заштите и промоције овог права.

ЗАШТИТА И ПРОМОЦИЈА: Министри културе ЕУ расправљали о културној баштини

Зграда ЕУ у Бриселу / Фото АП

Министри су усвојили и закључке о висококвалитетној архитектури и изграђеној животној средини као кључним елементима иницијативе за Нови европски Баухаус, као и закључке о доступности и конкурентности европског аудиовизуалног и медијског садржаја, преноси Хина.

Савет ЕУ је истакао да је европски аудиовизуални и медијски сектор тешко страдао у пандемији ковида 19, а да су приходи у кинематографији пали између 70 и 80 одсто, док је истовремено снажно порасла потражња за интернетским претплатама на услуге видеа на захтев.

Нови европски Баухаус иницијатива је ЕУ која има за циљ планску градњу по начелима енергетске ефикасности, то је еколошки, привредни и културни пројект усмерен на обједињавање компоненти дизајна, одрживости, доступности, ценовне приступачности и улагања с циљем спровођења европског Зеленог плана, наводи Хина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)