СТРАХ ОД ОМИКРОНА ДИКТИРА РАСПОЛОЖЕЊЕ НА БЕРЗАМА: Слабе валуте додатно уздрмане

Танјуг

30. 11. 2021. у 09:12

ВАЛУТЕ осетљиве на ризик су ослабиле, а оне које важе за сигурна уточишта су ојачале на данашњем азијском трговању, након изјаве извршног директора Модерне Стефана Бансела да вакцине против ковида-19 вероватно неће бити тако ефикасне против омикрон соја као што су биле против других мутација вируса.

СТРАХ ОД ОМИКРОНА ДИКТИРА РАСПОЛОЖЕЊЕ НА БЕРЗАМА: Слабе валуте додатно уздрмане

FOTO: Depositphotos

Аустралијски долар је пао 0,65 посто на нови 12-месечни минимум од 0,7093 америчких долара, а новозеландски долар се спустио за 0,6 одсто на 0,6783 америчких долара, и на путу је да забележи најгори месец од маја 2015, након објаве Банселовог интервјуа у Фајненшел Тајмсу, преноси Ројтерс.

Јен је ојачао за 0,3 процента, тако да се долар мења за само 112,97 јена, по најнижем курсу у последње две недеље.

Претходно је јапанска валута била уздрмана док су њени супарници јачали, пошто су се трговци осетили сигурнијим због врло раних наговештаја да би омикрон могао бити блажи него што се страховало, као и због поруке председника Џоа Бајдена да САД неће поново уводити локдаун.

Међутим, Светска здравствена организација је упозорила на "веома висок" ризик од раста броја заражених омикрон вирусом, а земље широм света су хитро реаговале пооштравањем граничних контрола.

Евро је био стабилан на 1,131 долара, док је британска фунта незнатно променила вредност на 1,3315 долара.

Касније данас треба да буде објављен најновији показатељ о инфлацији у еврозони.

Пре појаве омикрона главни покретач кретања валута била је перцепција трговаца о томе којом брзином ће глобалне централне банке повлачити своје програме подстицаја из ере пандемије и подизати референтне каматне стопе у настојању да зауздају раст инфлације, а да не осујете привредни раст.

У говору припремљеном за данашње обраћање у Конгресу, председник Федералних резерви Џером Пауел наводи да би омикрон могао да изазове да инфлаторни притисци потрају дуже. То би потенцијално појачало потребу да се раније приступи повећању каматних стопа, док су трговци на прву вест о открићу омикрона реаговали тако што су одбацили опкладе да ће ФЕД пооштравати монетарну политику због ризика по раст.

Предстојеће повећање ФЕД-ове каматне стопе раније је подупирало раст долара.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте у односу на шест главних ривала, тргује се, према последњим расположивим подацима, на 96,075 поена, што је близу његове најниже вредности од 95,973 бода забележене у петак, када је претрпео највећи једнодневни пад од маја.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)