АМБАСАДОР УКРАЈИНЕ ТРАЖИО ОД НЕМАЧКЕ: Надокнадите нам губитке из Другог светског рата

Новости онлајн

29. 11. 2021. у 08:21

АМБАСАДОР Украјине у Немачкој Андреј Мељник изјавио је да Украјина има право на компензацију од Немачке за изгубљено културно благо током Другог светског рата, као и за Бахову архиву коју су поклонили Берлину пре двадесет година.

АМБАСАДОР УКРАЈИНЕ ТРАЖИО ОД НЕМАЧКЕ: Надокнадите нам губитке из Другог светског рата

Фото: Депоситпхотос

Архива нота композитора Јохана Себастијана Баха има непроцењиву културну вредност, њена вредност је неколико десетина милијарди евра. Ноте су предате кабинету тадашњег министра Герхарда Шредера 2001. године. У Украјини још увек нису уверени у легалност таквог корака.

Мељник је у писму, које је објавила агенција „Укринформ“, навео да неће учествовати у празничном концерту поводом двадесет година од предаје Бахове архиве. Одлуку је објаснио тиме да Кијев није добио компензацију од Берлина „због великих губитака украјинског културног наслеђа током нацистичке окупације, као и у погледу политичке подршке Украјини на њеном путу ка ЕУ“.

Дипломата се пожалио да је Немачка игнорисала предлог Украјине да формира „Фонд за накнаду војних губитака“ за куповину вредних уметничких предмета светске класе за украјинске музеје.

Мељник је навео да је неколико година предлагао Берлину да покрену заједничку иницијативу за враћање Кијеву Бахове архиве, али није наишао на разумевање.

Дипломата је подсетио да је Украјина током окупације била у потпуности разорена и лишена великог културног наслеђа.

Мељник редовно иступа са захтевима према Немачкој. Тако је у марту дао Берлину задатак да Кијеву „врати“ контролу над Кримом, образложивши то „колонијалном прошлошћу“ Немачке. Он је од Немачке тражио и помоћ у модернизацији украјинске војске и чланство Украјине у НАТО-у назвао гаранцијом за земљу након пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)