ЕПИЛОГ ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ У РУСИЈИ: У експлозији метана у руднику погинуле 52 особе

Новости онлајн

25. 11. 2021. у 21:02

У ЕКСПЛОЗИЈИ метана у руднику угља „Листвјажнаја“ у Русији према прелиминарним информацијама погинуле су 52 особе, укључујући и шест спасилаца, саопштено је Спутњику из хитних служби.

ЕПИЛОГ ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ У РУСИЈИ: У експлозији метана у руднику погинуле 52 особе

Фото: принтскрин јутјуб/ Телеканал 360

Након несреће у руднику приведени су 47. годишњи директор рудника, његов 57. годишњи први заменик и 36. годишњи шеф одељења ДОО „Шахта Листвјажнаја“, наводи се на сајту Истражног комитета Русије.

- Утврђено је да су приведена лица прекршила захтеве индустријске безбедности опасних производних објеката. Услед тога је дошло до гаснодинамичке појаве. Избио је дим у вентилационом каналу у делу број четири услед чега су се радници који су се налазили у руднику угушили - наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, у најскорије време ће против њих бити подигнута оптужница.

Подсетимо, јутрос око 4.30 по московском времену појавио се дим у руднику у Белову на дубини од 250 метара. У моменту несреће под земљом се налазило 285 људи, а већина је извучена напоље.

Према последњим подацима, повређено је 60 рудара од којих је 37 хоспитализовано.

Судбина 35 рудара остаје неизвесна – сматра се да су блокирани под земљом, са њима није успостављена комуникација. Потрага је обустављена због повећане концентрације метана и опасности од експлозије.

Према прелиминарним информацијама, узрок несреће у руднику била је експлозија метана – нека варница је изазвала експлозију и динамички удар због кога људи нису могли да изађу, рекао је заменик генералног тужиоца Русије Дмитриј Демешин.

Иначе, рудник припада холдингу „СДС угаљ“, који је у три највећа произвођача угља у земљи. Како се наводи, компанија ће пружити помоћ породицама страдалих. Компанија ће пружити помоћ породицама погинулих.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руси јуришају ка Славјанску, почиње евакуација (ФОТО/ВИДЕО)