АМЕРИКАНЦИ УБИЛИ 70 ЖЕНА И ДЕЦЕ У СИРИЈИ: Њујорк тајмс објавио стравичне детаље масакра

Novosti online

14. 11. 2021. у 10:06

АМЕРИЧКА војска је сакрила ваздушни напад у којем је бомбардовала велику групу жена и деце у сиријском граду Багузу, убивши на десетине, током последњих дана битке против ИСИС-а 2019. године, известио је у суботу Њујорк тајмс (NYT).

АМЕРИКАНЦИ УБИЛИ 70 ЖЕНА И ДЕЦЕ У СИРИЈИ: Њујорк тајмс објавио стравичне детаље масакра

Фото: Твитер

Дана 18. марта 2019, амерички јуришни ловац-бомбардер Ф-15Е бацио је бомбу од 230 килограма на гомилу која се стиснула уз обалу реке, убивши десетине људи. Док су преживели покушавали да се искобељају, млазњак је бацио бомбу од 910 килограма, а онда је још једна убила већину њих.

Аналитичар из Комбинованог центра за ваздушне операције америчке војске у ваздухопловној бази Удеид у Катару откуцао је на безбедном систему за ћаскање: "Млазним авионом убили смо 50 жена и деце."

Прва процена напада показала је да је број погинулих 70. Њујорк тајмс је објавио да је "удар на Багуз био један од највећих инцидената са цивилним жртвама у рату против ИСИС-а, али га америчка војска никада није јавно признала".

- Правни службеник означио је напад као могући ратни злочин који захтева истрагу. Али скоро на сваком кораку, војска је повлачила потезе који су прикривали катастрофални удар. Број мртвих је умањен. Извештаји су каснили, дезинфиковани и били скривани. Коалиционе снаге предвођене САД булдожером су уништиле место експлозије. А највиши лидери нису обавештени - пренео је NYT.

Фото: Танјуг/АП

- Чинило се да је руководство било спремно да ово заташка. Нико није желео да има било шта с тим - рекао је Џин Тејт, истражитељ који је радио на случају за канцеларију генералног инспектора.

Истрага NYT открила је да је бомбардовање одобрила поверљива америчка јединица за специјалне операције, Task Force 9, која је била задужена за копнене операције у Сирији.

- Оперативна група је деловала у таквој тајности да није обавестила чак ни своје војне партнере о својим акцијама - известио је NYT.

Ове недеље, америчка Централна команда је признала да је у нападу погинуло 80 људи, али је рекла да је "оправдан". У њему се наводи да су "бомбе убиле 16 бораца и четири цивила. Што се тиче осталих 60 убијених, није било јасно да ли су то били цивили, делом зато што су и жене и деца у ИСИС-у понекад користили оружје."

NYT је саопштио да је његова истрага о нападу у Багуз показала да је оперативна група заобишла правила намењена заштити цивила и да су се трупе ретко суочавале са последицама када би изазвале смрт цивила. Службеници ЦИА-е који раде у Сирији навели су да је у око 10 инцидената оперативна група погодила мете знајући да ће цивили бити убијени, и изразили су забринутост код генералног инспектора Министарства одбране.

Генерални инспектор је истражио и утврдио да су сви напади легални. Особље у оперативном центру у Катару се такође забринуло за нападе оперативне групе, а адвокати Ваздухопловства су почели да траже оправдања за самоодбрану што је термин који је оперативна група користила приликом квалификовања оваквих удара, а затим их упоређивала са снимцима дронова, преноси Ал-Арабиyа Неwс.

Открили су да је "радна група додавала детаље који би законски оправдали нападе, као што је виђење човека са оружјем, чак и када ти детаљи нису били видљиви на снимку".

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

БЕЛА КУЋА: Пекинг може да купује руску нафту