СИЛОВАЊЕ ПОСЛЕ ОДЛАСКА МАКРОНА: Скандал у Јелисејској палати, на забави официра обљубљена жена војник

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

13. 11. 2021. у 21:29

ДО сада невиђени скандал догодио се у комплексу француске председничке палате: силована је жена војник! Криминални акт се догодио летос, а афера је сада испливала у јавност, када је о томе први проговорио "Либерасион".

СИЛОВАЊЕ ПОСЛЕ ОДЛАСКА МАКРОНА: Скандал у Јелисејској палати, на забави официра обљубљена жена војник

Фото ЕПА

Све се догађало током опроштаја троје запослених у Јелисеју, на забави приређеној том приликом. Опроштајна пића су уобичајена пракса у француским предузећима, од чега изузетак није била ни председничка палата.

Одлазили су бригадни генерал Валери Пиц, помоћник шефа Генералштаба у палати који је овај посао обављао од 2017. године и који је промовисан у главног командата француских снага у Новој Каледонији, један од његових помоћника, као и још једна особа која је овде радила.

У Јелисејској палати запослено је око 800 људи, а на служби је и 325 војника и жандарма, према подацима од пре две године. Често се зато догађа да неко промени посао, оде, а да дође неко нови. Тако су и опроштаји чести и уобичајени. Али, дуго није било славља, због пандемије. Коначно, летос је дошло до попуштања мера, па су колеге одлучиле да себи дају одушка. Неки, очигледно, превише.

Тог 1. јула, пред званицама се на почетку вечери у дворишту Јелисејске палате појавио и председник Емануел Макрон. Рекао је неколико речи, а затим наздравио са окупљенима. Када је око 22 сата отишао, преносе медији, ситуација се раскравила.

Посебно је опуштено било када се један део учесника забаве преселио у просторије председничког Генералштаба у улици Јелисеј где се, истиче се, доносе важне одлуке за безбедност земље.

Млада војникиња, која ради у овом генералштабу, и која је била на опроштајном пићу, жали се да је силовао њен колега, који је такође ту запослен. Одмах је отишла у надлежни полицијски комесаријат у 8. париском арондисману и пријавила шта се догодило.

Суд је, према овим информацијама, 12. јула покренуо прелиминарну истрагу, испитани су учесници, а осумњичени је био и у притвору, да би после добио статус "заштићеног сведока".

"Либерасион" преноси да су им у Јелисејској палати рекли да "не коментаришу судске процесе у току", али су додали да су, чим су власти сазнале шта се догодило, предузете одговарајуће мере, укључујући пружање подршке војакињи и прекоманду оптуженог војног лица.

Приде, уз тешке оптужбе, наводи се и да су почињени прекршаји непоштовања дистанце поводом ковида, нарочито када се друштво преселило у просторије Генералштаба.

БЕНАЛА

АФЕРА са силованом војникињом долази усред кампање пред престојеће председничке изборе, на којима се Емануел Макрон још није пријавио као званични кандидат. То је друга велика афера, после суђења безбедњаку Александру Бенали, задуженом за мисије при председничком кабинету, који је снимљен како туче учеснике манифестација 1. маја пре три године у Паризу. Бенала је почетком овог месеца осуђен на годину дана затвора и две године условно, после чега је поднео жалбу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ МОЋНА Реакције Руса после турске подршке Финској и Шведској за улазак у НАТО