ДРЖЕ НА ОКУ ПОНОС БРИТАНСКЕ МОРНАРИЦЕ: Носач авиона Краљица Елизабета у "пратњи" руског извиђача

Novosti online

08. 11. 2021. у 18:37

РУСКИ извиђачки брод „Килдин“ који је, према медијским наводима пратио британски носач авиона „Краљица Елизабета“ током прве пловидбе ударне групе носача авиона Велике Британије, има моћан извиђачки потенцијал, пише „Тајмс“.

ДРЖЕ НА ОКУ ПОНОС БРИТАНСКЕ МОРНАРИЦЕ: Носач авиона Краљица Елизабета у пратњи руског извиђача

Фото: Twitter@DefenceHQ

Према мишљењу стручњака, руски брод је опремљен уређајима за прислушкивање и способан је да пресреће поруке са британског носача авиона.

Како је рекао стручњак за морнарицу Х. И. Сатон, иако је „Килдин“ стар 50 година, „мали бродови попут њега крију у себи моћан извиђачки потенцијал“.

-Иако је пре пет деценија првобитно сматран истраживачким бродом, 'Килдин' се сада корсти за електронско извиђање, додао је експерт.

У исто време, Сатон истиче да га не изненађује што је руски извиђачки брод одлучио да „прати“ ударну групу носача авиона. Како каже, та прича је необична због чињеница да су „докази о томе испливали на друштвеним мрежама“.

Подсетимо, војни сајт „Хисутон“ навео је у недељу да руски извиђачки брод прати британску групу бродова на челу са носачем авиона „Краљица Елизабета“ која се налази у близини обала Омана у Арапском мору.

Како показују снимци европских сателита, војни брод, наводно руски „Килдин“, примећен је 1. новембра након што је испловио из луке Маскат. На сајту су објављене фотографије брода у луци Маскат, поред холандске фрегате „Евертсен“ која је део британске групе бродова. Након што је холандски брод испловио 1. новембра, и руски брод је истог дана напустио луку.

Министарство одбране Русије за сада није коментарисало ову вест.

Раније су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије, наводно, руског брода како пролази кроз Босфор на путу за Средоземно море.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)